Takšne so dobre posledice hrena na zdravje (hoteli ga boste uživati celo leto!)

Takšne so dobre posledice hrena na zdravje (hoteli ga boste uživati celo leto!) (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 4. 2022 Vir: liza.aktivni.si

Na hren se pogosto spomnimo prav ob veliki noči, saj je ob tem prazniku skorajda nepogrešljiv.

Čeprav se na hren ponavadi spomnimo okoli velike noči, ga ni odveč uporabljati vse leto. Preoster okus in vonj lahko omilimo, če mu dodamo nastrgano jabolko, smetano, skuto ali zmečkana trdo kuhana jajca. Iz hrena lahko pripravimo omake za k prekajenim ribam ali kuhanemu mesu, naredimo namaze ali pa z njim začinimo juhe in solate. Uporabno je tudi tudi listje, ki ima blažji okus, prav tako lahko jemo prekuhana mlada stebla. 

Katere so dobre lastnosti hrena?

  • Je bogat z vitamini C, B1, B6, železom, kalcijem, magnezijem, vitaminom B2. 

  • Izotiocianat, ki ga najdemo v hrenu, bo spodbudil krepitev imunskega sistema in izboljšal proizvodnjo belih krvnih teles, čigar število je odvisno od števila prostih radikalov.

  • Alil izotiocianat je antibakterijska snov, ki se nahaja v hrenu in je zmožna odstraniti mikrobe in bakterije. Poleg te spojine je v hrenu pomembna zaloga mangana - encimov, ki krepijo celice in telesne tekočine v telesu.

  • Oster vonj nekaterih rastlin, kot so rožmarin, žajbelj ali hren, pospešuje pravilno dihanje, umirja napetost in izboljšuje koncentracijo. Hren pomaga dihalnemu sistemu pri pravilnem delovanju. Dovolj je, da globoko vdihnemo nariban hren, kar vpliva na zmanjšanje sluzi pri prehladu, blaži bolečine v pljučih. Dobro se odreže tudi pri alergijah in vnetju sinusov. Uporaba hrena v prehrani vodi do pravilnega delovanja prebave in zdravega črevesja. 

  • Skupaj z ingverjem v domačem čaju lahko pomaga pri izgorevanju maščob. Če vključite redno vadbo in uredite prehrano, je hren dober pomočnih pri hujšanju. 

  • Kalcij in magnezij sta pomembna mine­rala, zadolžena za gradnjo kosti, ki nas varujeta pred nastankom artritisa in osteoporoze. Hren je bogat vir teh mineralov, zaradi česar se priporoča v prehrani vsem, ki imajo gensko predispozicijo za razvoj teh bolezni kosti. Seveda se prej posvetujte z zdravnikom. 

Tu je nekaj preprostih receptov s hrenom

Profimedia

Kisla hrenova omaka

Trdo kuhano jajce in hren naribajte, prelijte z malo juhe in dodajte majonezo. Namesto majoneze lahko dodate kislo smetano.

Krompirjeva omaka s hrenom

Potrebujete: 50 g naribanega hrena, 2 narezana ohlajena krompirja, 5 dl vode, začinjene z jabolčnim kisom, 15 g soli in 15 g sladkorja. Vse dobro premešajte in omako postrezite hladno.

Jabolčna omaka s hrenom

Naribajte 2 večji jabolki, dodajte 50 g naribanega hrena, 5 dl vode s kisom, 15 g soli in žlico sladkorja. Vse dobro pomešajte in postrezite.

Kdo ne sme uživati hrena? 

Pri uporabi hrena je dobro vedeti, da vsebuje natrij, ki ni tako primeren za diabetike. Ljudje z ledvično disfunkcijo bi se prav tako morali izogibati uporabi hrena, se pa kljub temu zaradi njegove zdravilnosti priporoča uporaba malih količin.

Skratka, hren je treba uživati zmerno, tudi če ste zdravi. Naj se mu izogibajo tudi tisti, ki imajo težave s ščitnico, kakor tudi nosečnice in matere, ki dojijo. Če niste prepričani, ali je uživanje hrena primerno za vaše zdravstveno stanje, se posvetujte z zdravnikom.