Hren - bogat z vitamini, a uživanje naj bo zmerno!

Hren - bogat z vitamini, a uživanje naj bo zmerno! (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 3. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Na hren se pogosto spomnimo prav ob veliki noči, saj je ob tem prazniku skorajda nepogrešljiv.

A vam priporočamo, da si kar priskrbite zaloge hrena, saj lahko zahvaljujoč svojim enkratnim sestavinam pomaga pri zdravljenju številnih bolezni.

Njegova zdravilnost se izkaže pri krepitvi imunskega sistema, zmanjšanju krvnega tlaka ali preprečevanju bolezni kosti. Preprečuje raka in krepi kosti ter pomaga pri hujšanju.

Čeprav se na hren ponavadi spomnimo okoli velike noči, ga ni odveč uporabljati vse leto. Preoster okus in vonj lahko omilimo, če mu dodamo nastrgano jabolko, smetano, skuto ali zmečkana trdo kuhana jajca. Iz hrena lahko pripravimo omake za k prekajenim ribam ali kuhanemu mesu, naredimo namaze ali pa z njim začinimo juhe in solate. Uporabno pa je tudi tudi listje, ki ima blažji okus, lahko pa jemo tudi prekuhana mlada stebla. 

Hren je bogat z vitamini C, B1, B6, železom, kalcijem, magnezijem, vitaminom B2. Zaradi svoje sestave izboljša prebavo, delovanje srca, prekrvavitev in lajša revmo, zlasti je učinkovit pri bolezni jeter, debelega in tankega črevesa.

Hren pomaga tudi pri izgubi kilogramov, preprečuje raka, zmanjšuje krvni tlak, spodbuja imunski sistem,  preprečuje artritis in osteoporozo, izboljšuje prebavo in dihanje, deluje pa tudi kot antibakterijsko sredstvo.

Pri uporabi hrena je dobro vedeti, da vsebuje natrij, ki ni tako primeren za diabetike. Ljudje z ledvično disfunkcijo bi se prav tako morali izogibati uporabi hrena, se pa kljub temu zaradi njegove zdravilnosti priporoča uporaba malih količin.

Skratka, hren je treba uživati zmerno, tudi če ste zdravi. Naj se mu izogibajo tudi tisti, ki imajo težave s ščitnico, kakor tudi nosečnice in matere, ki dojijo.

Hren pomaga pri hujšanju, preprečuje raka, zmanjšuje krvni tlak, spodbuja imunski sistem, preprečuje artritis in osteoporozo, izboljšuje dihanje ter deluje kot antibakterijsko sredstvo.

Pomaga pri hujšanju

Za človeka je nočna mora, kadar se pogleda v ogledalo in ni zadovoljen s tistim, kar vidi. Obstaja način, s katerim lahko hujšate, pri izgorevanju maščob pa pomagata hren in ingver. Z domačim čajem iz hrena in ingverja dvakrat dnevno, zjutraj in pred spanjem, lahko v treh tednih po naravni poti zgubite težo.

Recept za čaj

Čaj boste naredili tako, da 10 gramov naribanega hrena in 5 gramov naribanega ingverja prelijete z 200 mililitri vode.
 
Preprečuje raka

Manj znano je, da hren vsebuje specifično organsko spojino sinigrin, ki pomaga pri zmanjšanju rakotvorne rasti. Zahvaljujoč sinigrinu hren okrepi imunski sistem, ki se s svojo močjo učinkoviteje bori proti malignosti in pogojih, ki vodijo do raka. 

Spodbuja imunski sistem

Nutricionisti so prepričani, da z redno uporabo hrena poleg tega, da bomo ostali v dobri formi, aktiviramo osebni imunski sistem, ki je naša obramba pred vsemi boleznimi. Izotiocianat, ki ga najdemo v hrenu, bo spodbudil krepitev našega imunskega sistema in izboljšal proizvodnjo belih krvnih telesc, čigar število je odvisno od števila prostih radikalov.

Zmanjšuje krvni tlak

Hren je fantastičen za znižanje krvnega tlaka, in to le samo z uporabo, ampak tudi z vdihavanjem hrenove korenine. Oster vonj te rastline lahko zmanjša raven krvnega tlaka, ker hren proizvaja dušikov monoksid, ki pomaga našim krvnim žilam, da se čim bolj sprostijo.
 
Preprečuje artritis in osteoporozo

Kalcij in magnezij sta pomembna mine­rala, zadolžena za gradnjo kosti, ki nas varujeta pred nastankom artritisa in osteoporoze. Hren je zelo bogat s temi minerali, zaradi česar se priporoča v prehrani vsem, ki imajo gensko predispozicijo za razvoj teh bolezni kosti. 

Izboljšuje prebavo in dihanje

Oster vonj nekaterih rastlin, kot so rožmarin, žajbelj ali hren, pospešuje pravilno dihanje, umirja napetost in izboljšuje koncentracijo. Hren je tako pekoč, da se nam solzijo oči, pomaga pa tudi našemu dihalnemu sistemu, da tekoče deluje. Dovolj je, da globoko vdihnemo nariban hren, kar vpliva na zmanjšanje sluzi pri prehladu in bolečine v pljučih, kakor tudi vseh nevšečnosti, ki spremljajo prehlad, alergijah ali vnetju sinusov. Uporaba hrena v prehrani vodi do pravilnega delovanja prebave in zdravja našega črevesa, ki ju ne moti to, da je pekoč.
 
Deluje kot antibakterijsko sredstvo

Alil izotiocianat je antibakterijska snov, ki se nahaja v hrenu, je pa zmožna odstraniti mikrobe in bakterije. Poleg te spojine jev hrenu tudi pomembna zaloga mangana, encimov, ki krepijo celice in telesne tekočine v telesu. Hren zelo pomaga pri zamašenih sinusih in drugih težavah, povezanih z njimi.

Foto: Shutterstock