Trik z vodo, ki pomaga izgubiti kilograme: zdravnik razkriva, kaj moramo početi med jedjo

17. 5. 2024
Deli
Trik z vodo, ki pomaga izgubiti kilograme: zdravnik razkriva, kaj moramo početi med jedjo (foto: Instagram @aliceliveing (Posnetek zaslona))
Instagram @aliceliveing (Posnetek zaslona)

Priznani zdravnik razkriva enostaven trik med jedjo, ki vam bo pomagal izgubiti odvečne kilograme.

Ko hujšamo, je izjemno pomembno, da ob tem poskrbimo za uravnoteženo prehrano, ki vključuje dovolj beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, hkrati pa poskrbimo za kalorijski deficit. A priznani zdravnik dr. Michael Moseley pojasnjuje, da ni pomembno samo to, kaj jemo, ampak tudi način, kako jemo.

Ne spreglejte:

Zakaj je dobro jesti počasi?

Hitro prehranjevanje vodi do povečanja telesne teže, saj vpliva na sproščanje hormonov, ki zavirajo občutek lakote. "Počasno prehranjevanje vašemu telesu daje več časa, da vašim možganom sporoči, da ste zaužili dovolj hrane. Običajno traja približno 30-40 minut po obroku, da hrana prispe iz želodca do tankega črevesa, kjer se nahajajo receptorji, ki zaznajo prihod hrane," pojasnjuje dr. Mosley.

V članku za MailOnline dr. Mosley navaja študijo iz leta 2018, ki je vključevala skoraj 60.000 udeležencev in pokazala, da imajo tisti, ki jedo počasi, 42 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo debeli. Nadalje izpostavlja študijo iz leta 2023, ki jo je vodil profesor Tim Spector, ki je odkrila, da so ljudje, ki jedo hitro, nagnjeni k temu, da pojedo več in doživijo dvig ravni sladkorja v krvi.

Trik z vodo

Dr. Mosley poudarja, da je hrano treba jesti za mizo, v umirjenem okolju in nikakor stoje, pred televizorjem ali med hojo. Da bi dodatno upočasnili tempo obroka, pa zdravnik predlaga preprost trik z vodo: med posameznimi grižljaji popijte požirek vode in tako upočasnite svoj tempo. To vam bo pripomoglo k boljši prebavi ter vam pomagalo pri izgubi odvečnih kilogramov.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: "Ni zdravega telesa brez zdravih ust" | dr. Urška Šavli