Je ITM pravi pokazatelj zdrave telesne teže?

Je ITM pravi pokazatelj zdrave telesne teže? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2022

Indeks telesne mase (ITM) naj bi bil merilo, če je vaša telesna teža ustrezna, prenizka ali previsoka. Vendar ali je temu res tako? Preverite, katere so skrite pasti ITM-ja!

Kako se izračuna ITM?

Sam izračun indeksa temelji na višini ter teži posameznika. Svojo telesno težo v kilogramih delite z svojo višino x svojo višino v metrih. Če ste torej težki 70 kg, visoki pa 180 cm, je vaš ITM sledeč:

70 / (1,8 * 1,8) = 21,6

ITM in njegove pasti

Pri izračunu je več težav. Za začetek je treba omeniti, da teža pove zelo malo o človeku, če nimamo podatka o mišični in maščobni masi. Oseba, ki je precej mišičasta, ima lahko več kilogramov, a to še ne pomeni, da ima prekomerno težo.

Da bi dobili podatke, ki bolje ocenijo stanje posameznika, bi bilo treba upoštevati delež maščobe in mišic, starost, raso in spol. Le tako lahko ocenimo, ali ima oseba prekomerno, prenizko ali ustrezno težo.

Ko izračunate svoj ITM, je to sicer odlična iztočnica za vpogled v svoje zdravstveno stanje. Vseeno pa upoštevajte tudi druge dejavnike. V kolikor sumite, da je vaša teža prenizka ali prekomerna, pa se posvetujte s svojim zdravnikom.

Značke: hujšanje ITM