Dobre in slabe maščobe v sodobnih margarinah

Dobre in slabe maščobe v sodobnih margarinah (foto: shutterstock, profimedia) shutterstock, profimedia
18. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Maščobe imajo pomembno vlogo v naši prehrani in so ena od najpomembnejših sestavin vsakodnevne prehrane – njihov dnevni vnos naj bi predstavljal do 30 odstotkov dnevnih energijskih potreb.

Zakaj so maščobe tako pomembne?

Maščobe telo oskrbijo z energijo, vplivajo na absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E, K), potrebujemo jih za proces izgradnje celične membrane, za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema, prispevajo k vzdrževanju zdrave vrednosti holesterola, vplivajo na vzdrževanje telesne temperature in sodelujejo pri vzdrževanju hormonskega ravnovesja, hkrati pa izboljšujejo okus hrane ...

Kot je poudaril profesor, dr. Marjan Simčič, z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, maščobe igrajo pomembno vlogo v raznovrstni in uravnoteženi prehrani, pomembno vplivajo na razvoj in rast celic ter na razvoj in preventivo pred obolenji srca in ožilja.

Zato je tako pomembno, koliko in katere vrste maščob uživamo.

Osnove zdravega prehranjevanja

Človek naj bi na dan pojedel čim več različnih živil, pri čemer naj bo 55 odstotkov ogljikovih hidratov, 15 odstotkov beljakovin in 30 odstotkov maščob.

Od slednjih naj bo 20 odstotkov nenasičenih ali t. i. 'dobrih' maščobnih kislin, ki so večinoma v živilih rastlinskega izvora (rastlinska olja in izdelki iz njih, oreščki, avokado, pa tudi mehke margarine in majoneza ter mastne ribe).

10 odstotkov maščob pa je lahko nasičenih ali t.i. 'slabih' maščobnih kislin, te so v največjih količinah v hrani živalskega izvora (v mastnih vrstah mesa, polnomastnem mleku, mastnih sirih, maslu ...).

Zelo slabe maščobe ali t. i. transmaščobne kisline, ki so navadno v industrijsko pripravljenih živilih, so zaradi uporabe hidrogeniziranih maščob škodljive za zdravje, in če je le mogoče, se jim izogibajte.

Dobre maščobe

Pogosteje bi morali uživati enkrat nenasičene maščobne kisline, ki v priporočenih količinah ščitijo pred srčno-žilnimi obolenji in jih najdemo predvsem v oljčnem in repičnem olju, ter večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so v kakovostnih rastlinskih oljih in ribah, poznamo jih kot maščobne kisline omega 6 in omega- 3, ki so nujno potrebne za normalno delovanje organizma, saj jih telo ne more ustvariti samo.

Sodobne margarine

Dobre maščobe, ki bi jih morali s prehrano vnesti v razmerju dveh tretjin dnevnih potreb telesa po maščobah, so v semenih oljnic, v ribjem olju in v drugih oljih rastlinskega izvora – in ravno te so sestavni del kakovostnih margarin, ki pa se jih po krivem drži slab sloves.

Na predavanju z naslovom Dobre in slabe maščobe v sodobnih postopkih proizvodnje margarin, ki je v drugi polovici januarja potekalo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, je gostujoči strokovnjak Jiri Brat, samostojni svetovalec za industrijske prehranske procese in prehrano iz Prage, pojasnil, da so sodobne mehke margarine izdelane iz kakovostnih naravnih maščob in nenasičenih olj, ki vsebujejo tudi visok delež maščobnih kislin omega 3 in omega 6 ter vitamine A, D in E.

Ker niso pripravljene s postopkom hidrogenizacije, je vsebnost transmaščobnih kislin nižja od enega odstotka, zato so mehke margarine, kot so Rama, Lätta, Becel in Becel pro.activ, vir dobrih, kakovostnih in nenasičenih maščob rastlinskega izvora.

Za to se zavzemajo v podjetju Unilever, in kot je dejala Agnes Ori, nutricionistka in razvojna tehnologinja: "Podjetje Unilever je zagovornik zdravega načina življenja in uravnotežene prehrane. S stalnim razvojem izdelkov in lastnimi programi poskušamo prispevati k varovanju zdravja in dobrega počutja vseh ljudi."

Če bi radi poskrbeli za svoje dobro počutje, se zavedajte še dejstva, da je margarina energetsko bogato živilo, zato jo uživajte v zmernih količinah, zaužito energijo pa porabite z gibanjem.

Margarino lahko pripravite po svojem okusu

Za pripravo domače margarine potrebujete:

  •  20 g rastlinske maščobe (palmina maščoba)
  •  30 g rastlinskega olja (izberemo kakovostno sončnično, repično ali katero koli drugo rastlinsko olje)
  •  2 žlici pasteriziranega jajčnega rumenjaka (če imate doma sveža jajca, lahko uporabite tudi surov rumenjak)
  •  2 žlici sladke smetane (ki ima 35 odstotkov maščobe)
  •  sol
  •  vodo
  •  limonin sok
  •  sesekljana sveža zelišča

Priprava:

Rastlinsko maščobo segrejemo nad paro, odstavimo in prilijemo mešanico rastlinskih olj. Mešamo z metlico, da se ti dve maščobi povežeta in med mešanjem posodo ohlajamo v ledu.

Nato posodo vzamemo iz ledu in vmešamo jajčni rumenjak, nato pa še postopoma dodajamo 'vodni' del – zmes sladke smetane in soli, ki jo raztopimo v majhni količini vode. Na koncu dodamo še limonin sok za boljši okus in sesekljana sveža zelišča, česen ...

Akoš Kallay vam svetuje: "Domačo margarino za dve do tri ure postavite v hladilnik, da postane lepo mazljiva. Hranite jo v hladilniku in porabite v treh dneh."

Napisala Liza Metkovič, fotografije Profimedia, Shutterstock