Kaj loči uspešne in neuspešne diete?

Kaj loči uspešne in neuspešne diete? (foto: shutterstock) shutterstock
10. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Po vseh teh člankih in modrovanju zdaj že veste, da je glavni cilj pri izgubljanju teže ta, da znamo 'idealno' težo tudi obdržati in spremeniti prehranjevalne navade. Najti morate najljubšo zdravo hrano, poskusiti kar nekaj telovadb, da boste našli svoj zdravi ritem.

Ko boste našli svojo pot, bodo tudi vse nove navade postale nekaj običajnega in rutinskega. Na hitro lahko zaključimo – vse delamo na dolgi rok, ne le za nekaj tednov.

Zmagovalci si postavijo male cilje

Zdi se, da je vse jasno: vaš glavni cilje je, da izgubite težo. Zdaj morate samo še ugotoviti, koliko želite shujšati, in počasi boste zdrveli proti ciljni črti. Imamo prav? No, na žalost ni tako enostavno, ker moramo začrtani cilj čisto zares doseči, če želimo shujšati.

A mi vam predlagamo, da si ne postavite norih ciljev, ampak manjše, ki vas bodo počasi vodili na vašem shujševalnem potovanju. Morda želite izgubiti pet kilogramov, preteči pet kilometrov – to bi bil povsem pošten cilj, ki ga zmorete doseči. Če se boste osredotočili le na izgubo kilogramov, vam bo kmalu zmanjkalo motivacije in na koncu se ne boste veselili niti malih zmag, kaj šele velike zmage na cilju.

Zmagovalci si vzamejo odmor in počitek

Nikar ne bodite prestrogi do sebe. Vsi vemo, da moramo z izgubo kilogramov zmanjšati vnos kalorij in v svoj življenjski slog vključiti gibanje. A vseeno ne pretiravajte s strogostjo. V svoj urnik nujno vnesite tudi počitek in morda tudi kakšen greh. Če boste do sebe preveč togi in nepopustljivi, se vam zna zgoditi, da boste vmes preutrujeni in boste popustili. Tega si pa seveda nihče ne želi.

Zmagovalci so ponosni nase

Raziskave so pokazale, da doseženi cilji pomagajo pri stalnem napredku. Vsakdo potrebuje nekaj podpore in odgovornosti, zato je pomembno, da ljudje okoli vas vedo, da se trudite izgubiti kilograme in da trenirate. Poleg tega več znanja in veščin boste imeli, bolj jih boste hoteli ponavljati.

Poskusite na primer na družinskem srečanju deliti recepte za zdrav prigrizek ali pa izzovite nekoga v telovadnici, da z vami tekmuje v teku. Poskusite prepričati sodelavca, da z vami zdrži ves teden brez sladic. Postavljanje ciljev drugim vam bo dalo občutek, da delate nekaj dobrega.

Zmagovalci sprejmejo nove izzive

Začetek z majhnimi in dosegljivimi cilji je pomemben za vaš ego, a bodite pozorni, da si ciljev ne postavite prenizko, saj vam lahko postane dolgčas. Izziv povzroči spremembe! Če se vam torej ne ljubi več delati joge, svoje solate ne morete več videti ali kolesarska steza kliče vaše ime, veste, da je čas, da se stvari pomešajo.

Ko boste začeli izgubljati telesno težo, je ključnega pomena, da ocenite svoje čustveno stanje in duševno osredotočenost. Navadite se, da stopite ven iz cone udobja in se okrepite z novimi izzivi.

Zmagovalci znajo obdržati rezultat

Kako veš, da dobro delaš, če ne spremljaš rezultatov? Medtem ko izgubljate kilograme, ni pomembno samo, da je to paziti na tehtnici, pomembno je tudi, da svoj napredek ovrednotite na čim več ravneh. Za začetek začnite beležiti vse: koliko vode spijete na dan, koliko obrokov zelenjavo pojeste, koliko vadite in še več. To vam bo bolj kot le številke na lestvici pomagalo uresničiti napredek, ko se to zgodi, pa vas bo motiviralo, da ostanete na začrtani poti.

Zmagovalci so del ekipe

Doseganje novih ciljev in uspeh sta odvisna tudi od drugih. Pogosto mislimo, da je izgubljanje telesne teže samo naša težava, v resnici pa številni bijejo isto bitko. Če res želimo debelost odpraviti za vedno, moramo začeti razmišljati o hujšanju in zdravem življenju kot o ekipnem športu. In z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so danes na voljo: na primer forumi, podporne skupine in še kaj.

Zmagovalci se zabavajo

Kaj rečejo starši, ko njihov otrok prvič poskusi novo igro ali nov šport? "Ne gre za to, ali zmagaš ali izgubiš. Medtem ko to počneš, se moraš zabavati." Isti nasvet velja tudi za hujšanje. Preveč skrbi na primer zaradi obsega trebuha lahko dejansko povzroči, da se pojavi stres, ki lahko zelo oteži hujšanje in privede celo, da projekt hujšanje popolnoma opustimo.

Storite vse, da bo hujšanje kar se da zabavno. Ali ste odkrili nov pasji park v bližini doma, prepričali soseda, da začneta obdelovati zelenjavni vrt, ali svetovali prijatelju med težkim življenjskim obdobjem. Vse to nam prinaša neke življenjske izkušnje. Torej, vsake toliko naredite korak nazaj in uživajte v igri ter cenite izkušnje, ki ste jih na poti nabrali.

Značke: dieta uspeh