Kaj pomeni, če se bolečina pojavlja vedno na istem mestu?

Kaj pomeni, če se bolečina pojavlja vedno na istem mestu? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 3. 2017 Vir: Lisa

Bolečina je najpomembnejši opozorilni signal našega telesa. Včasih nam povzroča krče, drugič nas prebada ali pa terja hiter odziv, ki lahko celo reši življenje. Kaj pa če se pojavlja vedno na istem mestu?

Zakaj nas torej vedno znova mučijo iste težave in kaj ima z našimi boleznimi opraviti naša duša?

Kateri deli telesa so naša šibka točka, je odvisno od genetske zasnove, v telesno bolečino pa se lahko preobrazi tudi duševna. Če smo v stresu, čustveno obremenjeni ali pa imamo načet obrambni mehanizem telesa, bolečino najprej občutimo na tem občutljivem mestu. Nekatere ljudi začne ob konfliktih boleti trebuh, pri drugih odgovornost udari na križ ali pa je srce stalno pod pritiskom.

Če znamo prisluhniti telesu, lahko številne težave tudi odpravimo.

1. Glavoboli

Telo

Za njimi se skrivajo migrene ali mišične napetosti, ki jih mora zdraviti zdravnik.

SOS-namig: na brisačo kanite 1–2 kapljici bazilikovega eteričnega olja in vdihnite skozi nos. Ali pa si v sence vtrite metino olje. Idealna preventiva sta hoja ali kolesarjenje, manj priporočljivi pa so vzdržljivostni športi.

Duša

Glavobol se pogosto pojavi pri ljudeh, ki so zelo prizadevni pri delu in so sami sebi največji kritiki. Psihologi priporočajo progresivno sproščanje mišic, pri katerem se naučijo upravljati stres in s sproščanje.

Razmisliti je tudi treba, ali je bolečina morda (nezavedno) iskanje podpore ali pozornosti?

2. Dolgotrajen nahod

Telo

Če ste že bili prehlajeni, to ne pomeni, da ne morete biti še enkrat. Virusi lahko kar nekaj časa vztrajajo na kljukah vrat, telefonih in podobnem.

Preventivno lahko redno skrbite za izpiranje nosu, vlažite suh zrak v prostoru, ne kadite in se izogibajte virusom. Pogosto si tudi umivajte roke.

Duša

Vprašajte se, ali imate 'poln nos' nečesa. Morda so vam stvari zrasle čez glavo in potrebujete premor? Odpravite se na sprehod, malce razmislite, načrpajte si svežega zraka in tako okrepite svoj imunski sistem.

3. Bolečine hrbta in tilnika

Telo

Napetosti so lahko zelo boleče. Če vas boli na vedno istem mestu, so verjetno krivi stres, napačna drža in pomanjkanje gibanja.

Pomagate si lahko s poživljajočimi kopelmi z rožmarinovim oljem, toplot­nimi obliži in kremo, na dolgi rok pa pomagajo vaje raztezanja in vaje za krepitev hrbtnega mišičevja.

Preberite: Vaje za gibčno hrbtenico

Duša

Pri 80 odstotkih pacientov zdravnik ne najde nobenega vzroka – to povzroči dvom, zaradi negativnih čustev pa je bolečina še močnejša. Človek se potegne vase, se manj giblje in potencira bolečino. Pravi peklenski krog, iz katerega lahko pomaga le vedenjska terapija.

Dobri vprašanji: Kaj me obremenjuje? Kako se lahko razbremenim?

Raztezanje:

Sedite vzravnano in se z levo roko primite za desno stran glave. Glavo lahno povlecite na levo, dokler ne začutite raztezanja v vratu in ramenih. Za še bolj intenzivno izvajanje vaje desno roko položite na tla, zasukajte zapestje in zadržite položaj 5 vdihov in izdihov. Zamenjajte strani.

4. Visok krvni tlak

Telo

V stresu organizem izloča hormona kortizol in adrenalin, srce črpa kri hitreje in z več pritiska. Na kratek rok to še ne prinaša težav, na dolgi rok pa je življenjsko pomemben organ preveč obremenjen.

Enako velja za ožilje. Pride lahko do infarkta. Kardiologi pri visokem pritisku svetujejo vzdržljivostni šport, sredozemsko prehrano in odpoved kajenju.

Duša

Psihokardiologi opažajo, da na zdravje srca negativno vplivajo perfekcionizem, pobitost in depresije. Tako kot pri žalosti (strto srce) lahko pomaga terapija s pogovorom.

Treba je odpraviti stres (določitev prioritet, ples, joga, poslušanje glasbe). Razmislek: zakaj je srce pod takšnim pritiskom?

5. Tiščanje v želodcu

Telo

Veliko žensk se v stresnih situacijah spopada s povečanim izločanjem kisline ali bolečinami želodca. Pred zgago ščiti odpoved alkoholu, kofeinu in mastni hrani. Napihnjenost sprošča komarčkov čaj. Ponavljajoče se težave mora zdraviti zdravnik.

Duša

Naš trebuh in glava sta povezana s številnimi živčnimi končiči, zato lahko na naš želodec vplivajo žalitve, strahovi ali jeza. Še posebej pri ljudeh, ki zatirajo svoje skrbi.

Prisluhnite svojemu občutku v želodcu: ali vaša duša potrebuje nežnosti (idealno; masaža popka v smeri urinega kazalca) ali morda ne morete prebaviti neke težave?

6. Vnetje mehurja

Telo

Za preventivo je pomembno veliko piti, da se odplavijo bakterije. Pomagajo tudi topla oblačila in praznjenje mehurja po kopanju ali spolnih odnosih. Izdelki iz brusnic preprečujejo lepljenje bakterij na steno mehurja.

Več: Brusnična voda - vir zdravja

Duša

Vnetje se pogosto pojavi pri oslabljenem imunskem sistemu, duševnih problemih ali prepiru s partnerjem. Poglobljen pogovor ali čas lahko delata čudeže.

7. Težave s kožo

Telo

Koža nas povezuje s svetom. Prek nje tudi čutimo. Kronične kožne bolezni, kot so akne, nevrodermitis in luskavica zato zelo bremenijo paciente. Poleg stalne dermatološke terapije se izplača tudi vpogled v psihične dejavnike.

Duša

Koža ne velja zaman za ogledalo duše. Če nam ne gre dobro, se pojavita srbenje in težave s kožo in tudi rane se zdravijo počasneje.

Na dolgi rok lahko pomagajo vaje sproščanja, kopel s sestavinami, ki vračavo koži maščobo, in čas, da se pozorno namažete z losjonom, ki ustreza vašemu tipu kože.