Kaj pomeni, če imate v ustih “kovinski okus”?

Kaj pomeni, če imate v ustih “kovinski okus”? (foto: profimedia) profimedia
22. 9. 2019

Če imate v zadnjem času nenavaden okus v ustih, pa niste spremenili higienske rutine, je morda kriv kateri od naslednjih dejavnikov, ki so v večini povezani z zdravjem. Preverite, kako lahko ukrepate. 

Ne zanemarite kovinskega okusa v ustih, saj lahko nakazuje na resnejše težave, v drugih primerih pa ga zlahka odpravite sami. Preverite, ali se prepoznate v katerem od teh dejavnikov. 

Slaba ustna higiena

Kovinski okus lahko nakazuje, da si za umivanje in čiščenje zob vzamete premalo časa. Je namreč zgodnji pokazatelj bolezni dlesni, ki se razvijejo ob slabih higienskih navadah. Če sumite, da je to razlog vaših težav, se čim prej zglasite pri zobozdravniku, ki bo ugotovil, kakšno je zdravstveno stanje in vam svetoval o primerni ustni higieni, ki vam bo ustrezala. 

Sami pa lahko za začetek kakšno minuto več namenite ščetkanju zob in si omislite zobno nitko, če si je do sedaj še niste. 

Vnetje sinusov ali dihal, alergije

Težave z dihali in nabiranje sluzi v grlu lahko spremenijo okus, saj sluz čutite v ustih. Težave s sinusi se ne kažejo le v obliki prehlada, ampak tudi v vnetju srednjega ušesa, polipih …

Medtem ko prehlad lahko pozdravite sami (ne pozabite na veliko počitka), se za druge zdravstvene težave oglasite pri zdravniku. Nikakor ne iščite diagnoze v spletu, kjer lahko naletite na marsikatero napačno informacijo. 

Preveč ali premalo cinka v telesu

Premalo cinka v telesu upočasni proces obnavljanja celic, kar občutite v kovinskem okusu v ustih. Po drugi strani lahko ljudje, ki s prehranskimi dopolnili dobijo preveč cinka, občutijo slabost, bolečine v trebuhu in tudi okus po kovini. 

Dovolj cinka lahko dobite že iz prehrane, in sicer iz naslednjih živil: 

  • bučna semena
  • indijski oreščki
  • govedina
  • puran
  • kvinoja
  • leča
  • morska hrana
Jemljete zdravila

Antibiotiki, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, prehranska dopolnila in zdravila prodana brez recepta imajo pogost stranski učinek: kovinski okus v ustih. Zakaj?

Ker jih zaužijemo oralno in je prvi stik z zdravili slina. Pogosto vsebujejo železo, kalcij in cink, ki dajejo specifičen okus. 

Reakcija na pinjole

Raziskovalci so ugotovili, da 24 do 48 ur po uživanju pinjol, lahko v ustih občutite kovinski okus. To ni neke vrste alergijska reakcija, pravzaprav vzrok za posledico še ni znan. 

Bolezni jeter ali ledvic

Pri boleznih jeter in ledvic gre za kopičenje določenih snovi v telesu. Te se izločajo skozi slino, vi pa imate zato v ustih okus po kovini. Če trpite za katero od takšnih bolezni, vam je zdravnik verjetno že omenil ta stranski učinek, v nasprotnem primeru pa ga o tem povprašajte. 

Nosečnost

Kovinski okus se pogosto pojavi pri nosečnicah zaradi sprememb hormonskega stanja v telesu. Dobra novica je, da traja le prvo trimesečje in v drugem počasi izgine. Pojav ni nič nenavadnega, lahko pa o njem vseeno povprašate zdravnika. 

Prispevek pripravila: A. H.