Kaj pomenijo nenavadni madeži v ustni votlini

Kaj pomenijo nenavadni madeži v ustni votlini (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2016 Vir: Lisa

Najpogostejši vzroki suhega in pekočega grla, bolečin v grlu pri goltanju in praskanja so suh zimski zrak, sezonske alergije ali prehlad. Vseeno so včasih za bolečine v grlu krivi streptokoki, bakterijska okužba, ki je lahko nevarna, če je ne zdravimo.

Edini način, s katerim lahko natanko potrdimo, ali so vzrok za bolečine v grlu streptokoki, je bris grla. Seveda okužbo z bakterijo spremljajo še nekateri znaki, ki pokažejo, da niste le prehlajeni, temveč morate k zdravniku, da vam predpiše primerno zdravilo.

Nenavadni madeži v ustni votlini

Beli madeži na predelu jezika, mandljev ali na dnu žrela so znaki, da so vneto grlo povzročile bakterije. Takrat so mandlji pogosto otekli, zato je goltanje zelo boleče.

Beli madeži so kazalnik nabiranja gnoja, kar zahteva obisk zdravnika in jemanje antibiotikov, da se prepreči nadaljnje razmnoževanje bakterij.

Kašelj in iztekanje sluzi iz sinusov

Kašelj in iztekanje sluzi iz sinusov po zadnji strani grla so simptomi navadnega prehlada. Zdravimo jih z inhaliranjem, jemanjem kapljic, pitjem čaja in medu ter lizanjem pastil za grlo. Če takšno stanje traja več kot teden dni, obiščite zdravnika.

Vročina določa stanje

Čeprav prehladi povzročijo povišano temperaturo, ta po navadi ni višja od 38 °C. Če je vročina višja od tega in se pogosto potite, je to pokazatelj, da gre za bakterijsko ali kakšno drugo okužbo.

Vseeno je treba biti previden, saj so bakterije prav tako lahko prisotne, čeprav nimate vročine. Toda takrat so simptomi, kot je kašelj, zamašen nos ali bolečine v grlu, dolgotrajnejši.

Limfni vozli

Vnetje grla, ki ga povzročijo streptokoki, lahko izzove natekanje limfnih vozlov na vratu, saj keroni proizvajajo večje količine levkocitov, ki pomagajo pri obrambi pred boleznijo. Ob navadnem prehladu limfni vozli ne reagirajo in so s tem gotovo pokazatelj bakterijske infekcije.

Izpuščaj

Manj pogosti pokazatelj streptokoka je izpuščaj na prsih in vratu, ki se včasih širi po vsem telesa. Če je izpuščaj intenziven in koža na dotik groba, je možno, da se je razvila okužba s škrlatinko. Če opazite izpuščaj, se nujno oglasite pri zdravniku, da presodil, ali so vzrok zanje bakterije ali alergija.

Antibiotiki ne delujejo na prehlad

Če dobite antibiotike, vam pa po nekaj dneh začne teči iz nosa in vas grlo še naprej boli, je to pokazatelj, da imate navaden prehlad, povzročen z virusom, na katerega antibiotiki nimajo učinka.

Vseeno se izogibajte prepogosti uporabi antibiotikov, ker to krepi odpornost bakterij ter povzroči, da mutirajo. Če ste antibiotik dobili zaradi streptokokov, je v tem primeru predvsem pomembno, da terapijo jemljete do konca, ker boste le tako bolezni preprečili vrnitev. Streptokoki so lahko nalezljivi, vse dokler ne mine 24 ur od jemanja antibiotikov.

Domača zdravila za zdravljenje vnetega grla

Ali je boleče grlo povzročila okužba s streptokoki ali gre za navaden prehlad, v obeh primerih obstajajo načini, s pomočjo katerih lahko bolečino umirite. Eden od trikov je grgranje vode, v kateri ste raztopili žlico kuhinjske soli. Ta vam bo pomagala, da vzdržujete vlažnost v ustni votlini in preprečite 'praskanje' v grlu.

Poskusite tudi: Grgranje gline proti praskanju v grlu

Če imate zatečene limfne vozle na vratu, vam bo topli obkladek z zunanje strani grla olajšal bolečino. Eno od nenavadnih zdravil za vneto grlo je sladoled, ker mraz otopi občutek in olajša goltanje. Toda če je vaše grlo zelo rdeče in so mandlji zatečeni, se sladoledu v vsakem primeru izognite.

Nikakor se ne smejo zanemariti domači preparati, kot so med in propolis, saj lahko na veliko olajšajo vneto grlo in obenem okrepijo imunski sistem. Zaradi tega jih je pomembno vpeljati v vsakodnevno prehranjevanje. Prav tako v lekarnah poiščite sirupe za izkašljevanje in vneto grlo na osnovi naravnih preparatov brez kemikalij.