Kaj se dogaja z vašim telesom, če vas pogosto doleti glavobol?

Kaj se dogaja z vašim telesom, če vas pogosto doleti glavobol? (foto: profimedia) profimedia
16. 1. 2020

“Spet glavobol”, si zamomljate, ko iz torbe že vlečete škatlo s tableti, ki v resnici ne pomagajo več. Če so glavoboli vse pogostejši, se morda spopadate s katero od spodnjih težav. 

Poznamo več vrst glavobolov, med drugim tudi: 

Migrenski glavobol - Vsaka tretja ženska vsaj enkrat v svojem življenju doživi napad migrene, za njimi pa redno trpi od osem do 20 odstotkov Slovenk. Ta klasičen enostranski glavobol je pogost med 25. in 45. letom starosti.

Tenzijski glavobol - Tenzijski glavoboli so še pogostejši od migren – mnogo ljudi trpi za njimi vsak drugi dan. Glavobole pogosto povzročajo preobremenjene oči.

Sinusitis - Predvsem težave pri sklanjanju naprej se uvrščajo med najpogostejše simptome akutnega sinusitisa (lat. sinus – votlina), vnetja obnosnih votlin. 

Mogoče ste že prepoznali, katere vrste je vaš pogost glavobol. Sedaj pa preverimo, kako lahko nastane. Kronični glavobol se pojavlja vsaj 15 dni v mesecu in sicer 3 mesece. Ugotavljanje, ali trpite za kroničnim glavobolom, prepustite zdravniku. Raje poglejmo, katere težave lahko odpravite že sami in kdaj morate po pomoč k strokovnjaku.

Stres

Glavobole lahko povozroči nerešen stres, ki ga zgolj nalagate v sebi (vede ali nevede). Natančneje se zgodi zaradi napetih vratnih mišic, kar je odziv telesa na stresno situacijo. 

profimedia

Resno razmislite, kaj se trenutno dogaja v vašem življenju. Se je zgodilo kaj nepredvidljivega, pa se še niste spopadli s tem? Ali vsak dan doživljate kaj stresnega, pa vaše telo ne zmore več? 

Kako si pomagati, verjetno že veste. V urniku morate “počistiti” vse, česar ne potrebujete zares in narediti čas zase. Na vrsto pride sproščanje, ukvarjanje s tem, kar vas veseli, več druženja s prijatelji … 

Dehidracija

Na to težavo ste verjetno pomislili tudi sami, pa ste se jo trudili odpraviti? Še posebej v mrzlih dneh zlahka pozabimo na hidracijo in pijemo manj kot poleti. To imejte v mislih tako pri športnih aktivnostih kot na splošno. Na kraju, kjer preživite največ časa, si omislite steklenico za vodo. Tako se boste večkrat spomnili, da morate narediti nekaj požirkov. 

Obstaja tudi kup aplikacij, ki na zabaven način skrbijo, da ne pozabite piti. 

Anemični ste

Anemija ali slabokrvnost pomeni manjše število rdečih krvničk v krvi kot je običajno. Zato se kisik ne prenaša po telesu kot bi se moral, kar povzroči utrujenost, občutek nemoči, zadihanost in tudi glavobol. 

Razlogi za anemijo so različni: pomanjkanje železa, nizke ravni vitamina B12 in folne kisline, kronična bolezen … Tega vsekakor ne morete rešiti sami, zato simptome omenite zdravniku. 

Preveč kofeina

Zaradi kofeina vaše žile postanejo malo ožje. Če spijete skodelico kave vsak dan in potem en dan preskočite, se žile ne zožajo in doleti vas glavobol. Sicer je priporočljivo spiti približno 4 skodelice kave na dan, vendar imejte v mislih, da je odziv na kofein pri vsakemu drugačen. 

profimedia

Pri tej težavi lahko ukrepate sami. Ne potrebujete se odpovedati kofeinu, skušajte le prepoloviti dnevni vnos. Potem telo ne bo doživelo takega šoka, če kakšen dan ne pijete kave. 

Hormonske težave

Redni glavoboli se lahko navezujejo na težave s hormoni, kot je upad estrogena. Zato je glavobol (ali celo migrena) eden od simptomov pri menstruaciji marsikatere ženske. Prav tako imajo ženske lahko težavo z glavoboli zaradi estrogena med nosečnostjo in v menopavzi. 

Uravnovešanja hormonov se lotite skupaj z zdravnikom, ki vam bo predlagal ustrezno menjavo kontracepcije ali drugo primerno rešitev.