Kaj zdravje staršev pove o vas?

Kaj zdravje staršev pove o vas? (foto: profimedia) profimedia
28. 6. 2019

Marsikatera zdravstvena težava ali posebnost je podedovana od staršev. Preverite, na kaj morate biti pozorni tudi pri sebi. 

Akne

Z aknami se v določenem delu življenja srečamo skoraj vsi in to običajno nima nič opraviti z našimi starši. Pozorni bodite, če se akne pojavijo tudi v dobi odraslosti in jih neuspešno zdravite z naravnimi in lekarniškimi zdravili. V tem primeru ste problematično kožo verjetno podedovali in bo najbolje, da obiščete dermatologa. Ta bo znal strokovno rešiti vaše probleme. 

Omedlevica

Če ima kateri od vaših staršev zgodovino nepojasnjenih omedlevic po naporni vadbi ali, ko so bili v stresu, velja previdnost tudi pri vas. Simptomi lahko nakazujejo na aritmijo, ki ste jo morda podedovali. Vsi, ki se v njih prepoznate, omenite osebnemu zdravniku preteklost zdravja družine, saj vam bo tako lahko lažje pomagal odkriti morebitne nepravilnosti. 

Sezonske alergije

Alergije na hrano in sezonske alergije se prenašajo v družini, zato ste tako kot vaša mati alergični na spomladansko cvetenje. Vse pa je odvisno tudi od okolja: vaša mati ima na primer lahko zelo blago obliko sezonske alergije, medtem ko se pri vas kaže v izjemno močni obliki, saj živite v mestu, kadite, imate poleg hiše vrt ali nasad dreves … Vse to stanje zelo poslabša. 

Občutljiva koža

Ste opazili, da morate tako kot vaša mati uporabljati le določene znamke mil, krem in kozmetike? V nasprotnem primeru je vaša koža razdražena, oči se pričnejo solziti, nastanejo rdeči madeži … Ni naključje, da se tudi vi spopadate z občutljivo kožo. 

Hudi glavoboli in migrene

Na National Headache Foundation so ugotovili, da imajo ljudje, ki trpijo za migrenami, vsaj še enega družinskega člana, ki doživlja enak problem. Eno od glavnih tveganj za migrene je družinska preteklost glavobolov. Če migrene še niste doživeli, pa jih ima vaš bližnji sorodnik pogosto, bodite pozorni na njene znake, da lahko ukrepate pravočasno. 

Barvna slepota

Center za razločevanje zelene in rdeče barve se nahaja na kromosomu X. Ker imajo ženske dva kromosoma X, vidijo barve tudi, če je eden od njiju okvarjen. Moški pa nosijo kromosoma XY, zato imajo večje možnosti za barvno slepoto. Prav tako obtičijo z omenjeno okvaro na kromosomu X in jo prenašajo v naslednje generacije.