Kako čustva vplivajo na notranje organe?

Kako čustva vplivajo na notranje organe? (foto: Anthony Tran | Unsplash) Anthony Tran | Unsplash
2. 6. 2019

Čustvene spremembe oz. negativna čustvena stanja lahko hitro postanejo nenadzorovana in vplivajo na naše zdravje ter počutje. V nadaljevanju predstavljamo čustva, ki najedajo zdravje, če jih v sebi tiščimo leta in leta.

Vzroki za številne zdravstvene težave so globlji, kot mislimo

V veliki meri so odvisni od nas samih in težave zelo pogosto povezane z našimi škodljivimi mislimi.

V tradicionalni kitajski medicini velja, da so čustva in zdravje močno povezana. Žalost, nervoza, jeza, strah, skrbi ... vsako čustvo naj bi vplivalo na določen organ v telesu.

V normalnih pogojih in z zmerno intenzivnostjo izražanja čustev običajno ne povzročajo bolezni, pretirana čustva pa črpajo telesu energijo.

Rezultat tega je nemoč, ki jo orientalski zdravniki imenujejo notranja poškodba. Te poškodbe so neposredno povezane z notranjimi organi in ustvarjajo motnjo v kroženju energije. Kadar katerikoli organ ne dobi dovolj energije, se fizično stanje tega organa poslabša, hkrati pa mu postaja vse težje opravljati funkcijo, za katero je zadolžen.

Seveda, raven in intenzivnost čustvenega izražanja se razlikujeta od osebe do osebe, vendar pa je že zdavnaj ugotovljeno, da imajo po naravi agresivni, jezni, zaskrbljeni ljudje bolno telo in pogosteje zbolijo.  

Kaj lahko storimo?

Zgodovina Kitajske vsebuje evidenco človeka, ki je živel 250 let in se je v času svojega dolgega življenja držal treh osnovnih pravil:

  • Izogibal se je pretiranim čustvom, ker ta črpajo telesu energijo in vplivajo na učinkovitost vseh organov v telesu.
  • Ni hitel, ker je menil, da vse pride ob svojem času.
  • Vsakodnevno je delal vaje za telo in dihalne vaje.

Kako čustva vplivajo na notranje organe?

  • RADOST

Radost je pozitivno čustvo, vendar tudi ta, kadar je preveč intenzivna in trajna, jemlje energijo, in sicer srcu. To kaže na to, da je povsod še kako potrebna zmernost. Obstaja tudi negativno zadovoljstvo, na primer užitek, da se povzroči drugim škoda, kar prav tako povzroča bolezen.

  • JEZA

Škoduje jetrom. Ko se oseba razjezi, prižge ogenj v jetrih in jetra delajo z ogromno napora. Jeza povečuje energijo, kar povzroči motnje vida, glavobol ali omotico. Ljudje, ki so nagnjeni k izbruhom jeze, so pogosto nagnjeni k boleznim srca.

  • STRAH

Škoduje ledvicam. Strah jih prikrajša za energijo, energija pade, kar povzroča nezmožnost zadrževanja urina in iztrebkov.

  • DEPRESIJA

Ima negativen učinek na pljuča. Prekomerna žalost in žalost vodita do zatiranja volje in zmanjševanja pljučne energije.

  • VZNEMIRJENOST

Škoduje vranici. Ko oseba preveč razmišlja o slabih stvareh in preveč skrbi, sta v težavah vranica in želodec. Energija je v zastoju, kar povzroča poslabšanje prebavnih in absorpcijskih sistemov.

  • NEPRIČAKOVANO PRESENEČENJE 

Povzroči, da se srce nima česa opreti, duh pa nima ničesar, čemur bi se lahko pridružil. Zato se pojavita čustveno nelagodje in zmeda.

Preberite še: Zakaj bi morali ječmen takoj uvrstiti na svoj jedilnik?