Kako lahko računalnik škoduje zdravju

Računalnik lahko škoduje zdravju. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 3. 2012

Danes ljudje veliko časa preživimo pred računalnikom. Nekaterim takšno delo narekuje služba, drugi pa pred računalniškim zaslonom veliko preživijo zaradi privlačnosti družabnih omrežij ali brskanja po spletnih vsebinah. Opozarjamo vas na nekaj pasti, v katere se lahko mimogrede ujamete in lahko škodujejo vašemu dobremu počutju.

Imate bolečine v križu?

Že samo dolgotrajno sedenje v nepremičnem položaju lahko povzroča bolečine v križu, če temu dodamo še napačno držo telesa zaradi slabo zasnovanega stola, so mišice vzdolž hrbtenice stalno preobremenjene in bolečine v spodnjem predelu hrbta niso nič nenavadnega.

Naslonjalo stola bi se moralo prilegati obliki hrbtenice in ji tako dati pravo oporo, a na žalost so pisarniški stoli večinoma slabo zasnovani in so posledično tudi glavni krivci za težave s križem.

Če le imate možnost, si kupite ergonomsko oblikovan stol, zlasti če sede preživite večino svojega delovnega časa. Če pa te možnosti nimate, lahko na sedišče položite zvito blazino, ki bo podprla spodnji del hrbta.

Tudi položaj rok je pomemben, zato naj bosta tipkovnica in računalniška miška potisnjeni naprej toliko, da lahko roki med tipkanjem počivata na delovni površini.

Seveda se morate tudi sami zavzeti zase in za pravilno držo telesa med sedenjem. Takoj ko se boste zavedli, da ste zlezli v grbast položaj, rameni potisnite nazaj in hkrati približajte lopatici drugo k drugi. Če na držo zaradi obilice obveznosti pozabljate, si v vidno polje postavite opomnik – listek ali okrasni predmet, ki vas bo opominjal, da se vsakič znova vzravnate.

Kadar začutite zategnjenost v hrbtu, vstanite in dlani stegnite proti stropu ter v tem položaju vztrajate nekaj sekund. Ta preprosta vaja bo hitro sprostila napetost v hrbtu. Večkrat na dan vstanite in se oddaljite od računalnika – razgibajte noge in po žilah poženite kri s sprehodom po prostoru.

Imate otrdel vrat?

Otrdel vrat in zategnjenost ramenskih mišic je lahko posledica napačne nastavitve višine ali naklona računalniškega zaslona, slabe osvetlitve ali napačne nastavitve velikosti črk na zaslonu.

Kroženje z rameni nazaj in naprej ter obračanje glave v vse smeri bo takoj sprostilo napete vratne in ramenske mišice. Preventivno pa poskrbite, da bo velikost črk na zaslonu ravno tolikšna, da jo boste brez težav gledali tudi od daleč in se vam ne bo treba nenehno nagibati proti zaslonu.

Med tipkanjem prav tako ne govorite po telefonu. Izognite se nenaravnemu položaju in telefona ne držite med ušesom in ramenom. Pogosto nenaravno upogibanje vratu obremeni zgornji del hrbtenice, bolečine pa se lahko iz vratu preselijo tudi na zgornji predel hrbta.

Imate razdražene oči?

Celodnevno delo za računalnikom je za številne neizogibno, ker pa niso ustvarjene za bolščanje v računalniški zaslon po več ur na dan, so oči hitro utrujene.

Zaradi utrujenosti se pogostost mežikanja zmanjša, to privede do izsušitve in razdraženosti oči, v hujših primerih celo do zamegljenega vida. Zato že prve znake utrujenosti oči vzemite skrajno resno!

Če veliko časa preživite za računalnikom, zavestno opazujte, ali vas oči po določenem času začnejo srbeti, ali se pojavi pekoč občutek, ali vaš vid postane meglen, ali drugače zaznavate barve ... Vse to so lahko posledice preutrujenih oči. Tudi glavoboli zaradi visokega očesnega tlaka niso redkost.

Da bodo vaše oči manj obremenjene, zaslon nastavite tako, da bo sredina približno 20 centimetrov pod horizontalno linijo pogleda. Svetloba luči v prostoru ne sme biti premočna, prav tako se ne sme odbijati od računalniškega zaslona ali delovnih površin, kajti bleščanje tudi zelo utrudi oči.

Na vsakih 30 minut si vzemite pol minute odmora in glejte po prostoru predmete, ki so od vas oddaljeni vsaj nekaj metrov.

Ste pod stresom zaradi hitrih sprememb?

Moderna tehnologija zahteva vedno več novih znanj, napor, ki je potreben za spremljanje hitrih računalniških posodobitev, pa je za marsikoga lahko vir stresa.

Če se vam vsaj za trenutek zazdi, da računalnik obvladuje vaše življenje (predvsem vaš prosti čas), ga takoj ugasnite in se odpravite med ljudi. Druženje prek računalnika je slab nadomestek pristne človeške komunikacije, pomanjkanje neposredne komunikacije pa lahko privede tudi do depresivnih stanj.

Tudi če je delo za računalnikom neizogibno, se vsako uro oddaljite od računalnika, pojdite po kozarec vode, v roke vzemite sadež in ga pojejte, naredite raztezno vajo za hrbet ali pa poklepetajte s kom v bližini, da se ne boste počutili izžeti.

Napisala: Metka Pravst v reviji Lisa, foto: Shutterstock