Podaljšajte svoje življenje za 24 let z 8 preprostimi navadami

21. 5. 2024
Deli
Podaljšajte svoje življenje za 24 let z 8 preprostimi navadami (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Kako preprosto podaljšati svoje življenje?

Številne raziskave so pokazale, da lahko sprejemanje zdravih navad občutno podaljša življenjsko dobo. Redna telesna vadba, na primer, ne le krepi vaše telo in izboljšuje zdravje kardiovaskularnega sistema, ampak tudi zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so srčno-žilna obolenja, diabetes in nekatere vrste raka. Uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in polnozrnatimi žitaricami, zagotavlja bistvena hranila, ki podpirajo telesne funkcije in ščitijo pred boleznimi.

Katere pa so vse tiste navade, ki podaljšujejo življenje? Na portalu kafe.rs poročajo o lanski študiji, v kateri so strokovnjaki odkrivali, katere navade so povezane z dolgoživostjo. Izkazalo se je, da v kolikor naslednjih 8 navad vpeljete v svoje življenje do 40. leta, lahko svoje življenje podaljšate za 24 let (moški) oziroma 21 let (ženske).

Ne spreglejte:

Zdrava prehrana

Prestrogo omejevanje je odsvetovano, pomembno pa je, da je prehrana uravnotežena, pestra in hranljiva. Začnite z vključevanjem dodatne zelenjave v vaše dnevne obroke. Nato postopoma uvajajte nova semena ali oreščke. Nato v prehrano vključite še več sadja. 

Kakovosten spanec

Kakovosten spanec je lahko izziv, še posebej, ko imate veliko obveznosti. Namesto, da se osredotočite samo na zgodnejši odhod v posteljo, dajte prednost izboljšanju kakovosti spanja s časom, ki ga imate. Pred spanjem ustvarite sproščujočo rutino in se izogibajte uporabi tehnologije.

Redna telesna vadba

Vključitev redne telesne vadbe v vaše življenje lahko znatno poveča vaše možnosti za daljše in bolj zdravo življenje. Trik je v tem, da odkrijete aktivnosti, v katerih resnično uživate. Raziščite različne možnosti in poiščite tisto, kar vam je všeč, gibanje pa dodajte tudi med redna opravila: v službo se odpravite s kolesom ali se namesto z dvigalom odpravite nekam po stopnicah.

Izogibanje opioidom

Zloraba opioidov lahko močno vplivajo na zdravje in s tem povezano življenjsko dobo. V kolikor vam zdravnik predpiše opioide, se dobro pozanimajte o odgovorni uporabi in morebitnih stranskih učinkih.

Izogibanje alkoholu

Pomembno je, da ne pretiravate z uživanjem alkohola. Raziščite brezalkoholne pijače in koktajle ter razmislite o tem, da na zabave prinesete sok. Čez dan si privoščite vodo, alkohol pa naj ostane le za res posebne priložnosti.

Izogibanje tobačnim izdelkom

Zdravstveni delavci že vrsto let opozarjajo na nevarnost kajenja. Ob tem dodajajo, da so tudi elektronske cigarete in vape-i enako škodljive. Najbolje je, da se izogibate vsem tobačnim izdelkom oziroma poiščete načine, s katerimi bi lahko opustili kajenje.

Dobri odnosi

Ljudje smo socialna bitja in kakovostni odnosi skozi življenje je eden od ključnih dejavnikov dolgoživosti. Povežite se z lokalno skupnostjo. Ogovorite svojega soseda. Vključite se na različne dejavnosti. Preizkusite prostovoljstvo. Negujte odnose z ljudmi, ki jih imate radi.

Uravnavanje stresa

Uravnavanje stresa je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega zdravja, saj lahko stalni stres obremenjuje telo in poveča tveganje za bolezni. Preizkusite tehnike, kot so meditacija ali dihalne vaje, prek katerih se lahko sprostite in pomagate svojemu telesu.

Še en ključen izsledek študije je, da lahko sprejemanje samo ene od teh navad že podaljša življenjsko dobo. Čim prej, tem bolje, vendar sprejemanje ene od teh navad v 40-ih, 50-ih, 60-ih ali celo 90-ih letih naredi veliko razliko. Nikoli ni prepozno za pozitivne spremembe v vašem življenju.

Vir: kafe.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren