Kako pogosti vetrovi so normalni in kdaj je čas za obisk zdravnika?

Kako pogosti vetrovi so normalni in kdaj je čas za obisk zdravnika? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2023

Čeprav je to še vedno pogosta tabu tema, so vetrovi povsem običajen pojav v našem telesu. Kaj pa, če so zelo pogosti?

Poznamo dve vrsti vetrov: eni so zgolj 'zrak', ki je brez vonja, drugi vetrovi pa so tisti, ki jih v resnici sami dojemamo kot "vetrove" oziroma "prdce".

"Vsi vetrovi niso enaki. Nekateri so samo zrak; skozi dan nevede požiramo zrak, nato pa ga oddajamo. Takšni vetrovi nimajo vonja," je za portal CNN pojasnil gastroenterolog dr. Mark Corkins.

'Pravi' vetrovi pa so predvsem stranski učinek fermentacije hrane v črevesju. "V našem črevesju živi na milijarde bakterij, ki sodelujejo pri prebavi hrane," je dodal strokovnjak. Hrana, ki se ne prebavi ustrezno, se nato prebavlja v črevesju s pomočjo fermentacije. Med to fermentacijo hrane v črevesju nastajajo tudi plini, ki se nato izločijo z vetrovi.

Kako pogosti vetrovi so običajni?

"Pet do petnajst 'prdcev' dnevno je povsem normalno," pravi dr. William Chey, profesor gastroenterologije na Univerzi v Michiganu.

Ob tem pa dodaja, da je pogostost vetrov odvisna od več dejavnikov. "Človeška prebavila delujejo različno, v njih živijo različni mikrobiomi, ljudje se različno prehranjujejo. Vse to so dejavniki, ki določajo, kako pogosto ima nekdo vetrove in kakšen je njihov vonj."

Katera hrana spodbuja nastajanje vetrov?

Hrana igra ogromno vlogo pri zdravi prebavi, zato ni nobeno presenečenje, da lahko vpliva tudi na vetrove.

Morda ste že slišali, da k nastanku vetrov pripomore uživanje fižola. To živilo vsebuje oligosaharide, disaharide in monosaharide, ki jih nekateri ljudje težje prebavijo v tankem črevesju - to lahko pripomore k prekomernim vetrovom in napihnjenosti. Podobne snovi pa najdemo tudi v nekaterih drugih izdelkih, kot so cvetača, česen, jabolka, breskve, mleko in nekatera žita.

"Pogosta težava je tudi rdeče meso. Če uživate preveč rdečega mesa, ga ne boste mogli ustrezno prebaviti, zato bo v črevesju s fermentacijo proizvajalo pline," dodaja dr. Chey.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Vetrovi sami po sebi običajno niso razlog za preplah - če pa slednji postanejo zelo neprijetni ali začnejo ovirati vsakdanje življenje, se posvetujte z zdravnikom.

Pregled pri strokovnjaku je priporočljiv tudi takrat, ko opazite nepojasnjeno izgubo telesne teže, kri v blatu ali prebavne motnje, kot so zaprtje ali driska.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani