Kako se lahko zaščitite pred gripo (letos še posebej pomembno!)

Kako se lahko zaščitite pred gripo (letos še posebej pomembno!) (foto: profimedia) profimedia
21. 10. 2020

V letošnjem nenavadnem letu je zelo pomembno, da za svoje zdravje kar najbolj poskrbite in vsak ukrep, ki ga lahko uvedete sami, pride prav. Pripravili smo nekaj nasvetov. 

Poleg upoštevanja vseh dobro znanih ukrepov umivanja rok, razkuževanja stvari, ki se jih večkrat dotaknete in držanja razdalje do drugih lahko sami naredite še marsikaj drugega:

Uvedite zdravo rutino

Skrajni čas je, da zase in za svojo družino uvedete rutino, s katero boste vsak dan skrbeli za zdravje. Kaj to pomeni?

  • Načrtujte redne vadbe in jih vpišite v svoj urnik. Ne glede na zunanjo temperaturo in vreme, morate najti način, da se boste gibali. Poskrbite tudi, da boste čim več na svežem zraku. 

  • Obrišite prah s kuharske knjige in vzemite v roko kuhalnico. Domača hrana je neprimerljivo boljša od tiste iz restavracije, poleg tega je tudi bolj zdrava, kar pomeni, da v telesu ne povzroča vnetij, kar bi posledično oslabilo imunski sistem. To se npr. zgodi pri uživanju hitre hrane. 

  • Najdite čas za počitek, saj ste neprespani in utrujeni ne le neproduktivni, ampak tudi dovzetnejši za viruse in bakterije, saj telo deluje “z rezervami”. 
Losajte se stresa 

Ne dovolite, da bi se stres iz dneva v dan kopičil in vas na koncu položil v posteljo za kar nekaj časa. Z njim se spopadajte vsak dan, za to pa najdite tehnike sproščanja, ki vam bodo ustrezale in h katerim se boste radi zatekali. Ne počnite nečesa, v čemer se ne boste dobro počutili. Nekaj primerov: 

  • Redno izvajajte jogo ali pilates in se osredotočite tudi na jogijsko dihanje. 

  • Izvajajte meditacijo, tudi če poteka le nekaj minut (na spletu najdete veliko primerov meditacije za popolne začetnike). 

  • Pojdite v naravo in ostanite tam vsaj 20 minut. Že to bo imelo dober učinek na počutje. 

  • Ukvarjajte se s svojim hišnim ljubljenčkom ali skrbite za rastline - to ima lahko terapevtski učinek. 
V telo vnesite veliko tekočin

Pozimi velikokrat pozabimo na hidracijo, saj nam ni tako zelo vroče in tudi pri rekreaciji na prostem ne čutimo velike potrebe po tem. Pa je še kako pomembno, saj s tem omogočimo telesu in imunskemu sistemu delovanje s polno paro, poleg tega ne zamešamo lakote s hidracijo, kar se zgodi zelo pogosto. 

Najbolje bo, da tekočino nalijete v steklenico in določite, koliko steklenic morate spiti v enem dnevu. Pozimi si lahko ožamete tudi pomaranče ali v vodo stisnete sok limone. 

Ne čakajte

Vse našteto naredite takoj, saj ko boste prehlajeni, bo že prepozno. Dlje kot čakate in upate, da se ne bo zgodilo nič, večjo škodo si delate. Vse našteto nenazadnje telesu ne more škodovati, in tudi če zbolite redko, je pomembno, da zdravje ohranjate. Zato brez izgovorov!