Kakšne nohte imate: Dermatologinja razkriva 5 zdravstvenih težav, ki jih kažejo nohti

30. 11. 2022
Deli
Kakšne nohte imate: Dermatologinja razkriva 5 zdravstvenih težav, ki jih kažejo nohti (foto: Profimedia)
Profimedia

Nohti so dober odraz našega zdravja, saj se na njih lahko pojavijo spremembe, ki kažejo na morebitne telesne težave.

Za zdrave in lepe nohte pomembno, da jih negujete in zaužijete dovolj vitaminov B in cinka, saj ti hranili močno pripomoreta k krepitvi nohtov.  

Vse spremembe na nohtih, ki odstopajo od običajnega zdravega, gladkega in rožnatega videza, je treba nemudoma sporočiti primarnemu zdravniku, pravi dermatologinja Christine Poblete-Lopez iz Zda.

Kaj vpliva na spremembe na nohtih? 

Stres

Nohti na rokah in nogah so tesno povezani z lasmi. Lasje po daljšem bolezenskem ali stresnem obdobju lahko pričnejo izpadati. Prav tako tudi nohti kažejo simptome stresa, kar se vidi kot črte na nohtih.  

Artritis

Artritis lahko povzroči nastanek majhnih cist blizu ali na obnohtni kožici. So benigne (niso rakave) in jih najbolje obravnava kirurg.

Luskavica

Za luskavico so običajno značilne luskaste rdeče lise po koži, vendar lahko bolezen prizadene tudi nohte na rokah in nogah. Če imate na nohtu rumeno-rdečo obarvanost, se posvetujte z dermatologom.

Bolezen ledvic

Številne spremembe na nohtih lahko kažejo na prisotnost akutne ali kronične bolezni ledvic. Beaujeve gube so lahko simptom akutne ledvične bolezni, konkavni nohti kot žlica (pojav imenujemo tudi koilonihija) ali hrapavi nohti z izboklinami, lahko nastanejo ob ledvični bolezni.

Darierjeva bolezen

Gre za redko genetsko motnjo, ki povzroča kožne izpuščaje in se pojavi večinoma v puberteti. Pojavlja se na nohtih rok in nog v obliki širokih, belih ali rdečkastih prog, ki segajo od obnohtne kožice do konice nohta.

Spremembe na nohtih se sicer opazijo ob znakih telesnih in bolezenskih stanj, toda za natančno diagnozo je pomemben obisk zdravnika, ki bo poleg simptomov na nohtih upošteval še številne druge dejavnike.    

Preberite še: Teh 5 stavkov nikoli ne govorite depresivnim ljudem

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ