Kopeli, ki pozdravijo dušo in telo

Kopeli, ki pozdravijo dušo in telo (foto: Fotolia.de) Fotolia.de
28. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Potopite se v vodo in pozabite na svet okoli sebe – vonjave, olja in toplina so najboljše sestavine za čudovite trenutke sprostitve.

Zebe nas od nog do glave, mišice so napete, iz nosa nam teče ... Večini ne pomaga nič drugega kot dobro, staro, vroče domače zdravilo, ki je v skoraj vsaki kopalnici: kopalna kad. Njeni učinki niso kar tako – v topli vodi se počutimo prijetno varno kot v maternici. Prinaša pa tudi kar nekaj zdravstvenih prednosti.

Zeliščne kopeli

Zeliščne kopeli z aromatično paro in učinkovinami, ki dobro denejo koži, so klasiki zdravih kopeli. Osnovni recept: 2 pesti zelišč približno 15 minut pustite stati v 2 litrih vrele vode. Precedite in zelišča stresite v toplo kopel. V naši razpredelnici preberite, za kaj se uporabljajo določena zelišča.

Glajenje kože

V hladnih obdobjih naša koža nekoliko varčno izloča telesu lastno maščobo. Posledica: koža se osuši in nas srbi. V teh primerih so priporočljive oljne kopeli z blagimi rastlinskimi olji, kot so mandljevo, osatovo, oljčno in avokadovo. Ta olja negujejo in koži vračajo vlago in maščobo – po kopeli jo le popivnamo in je ni treba mazati s kremo. Vlažna koža preprečuje starostne gube.

Kopel za odpravo napetosti

Ko se potopimo v kad, takoj opazimo, da mišice sprošča že samo topla voda. Ker se v kadi skorajda ne premikamo, naše telo v njej lebdi in se tako osvobodi vsakega napora. Pri bolečinah mišic in pri napetih mišicah pomagajo izvlečki brina, pri bolečinah hrbta pa olja zelenke. Če imate težave z bolečinami sklepov ali hematome, preizkusite kopel z arniko.

Razstrupljanje telesa

Kopalna sol iz Mrtvega morja vsebuje veliko mineralnih snovi. Mehča vodo, dezinficira kožo in odstranjuje odmrle kožne celice. Blaži torej težave bolnikov z nevrodermitisom in luskavico. Bazična solna kopel pomaga tudi pri zakisanosti telesa, ki ga pogosto povzročita stres in napačna prehrana. Stran torej s stresom!

Učinkovita zelišča za kopeli

Kamilica

deluje protivnetno; proti težavam s kožo, vnetju mehurja.

Rožmarin

poživlja in aktivira krvni obtok; pri nizkem krvnem tlaku, drgetanju od mraza.

Timijan

osvobodi dihalne poti in sprošča krče; pri prehladih in oslabljenem krvnem obtoku.

Melisa

pomirja, a ne povzroča utrujenosti; čez dan proti nervoznosti in nemiru.

Baldrijan

pomirja; zvečer pri nespečnosti in splošnih motnjah spanja.

Meta

za dihalne poti in prekrvavitev; pri prehladih in hladnih nogah.

Sivka

deluje protivnetno in sprostilno; pri nespečnosti in razdraženi koži.

Preslica

vsebuje veliko kremenčeve kisline; dobro pri ekcemih in vnetjih mehurja.