Letos so na pohodu ose

Letos so na pohodu ose (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Letošnje poeltje imamo kar veliko dela z žuželkami.

Povsod je polno komarjev, ki ne dajo miru niti v betonskih džunglah, na morju pa poletne radosti grenijo ose. Praktično ni junaka, ki je dopustoval na slovenski in hrvaški obali, ki ga ne bi pičila osa. Ose sicer veljajo za zelo miroljubne žuželke in ne napadajo same od sebe, a moramo biti previdni, da jih ne izzivamo. Če jih preveč razdražimo, lahko namreč postanejo agresivne.

Kadar se počutijo ogrožene in iz obrambe pičijo, v okolico spustijo posebne hormone, ki povečajo agresivnost tudi pri sorodnih žuželkah v bližini. Ravno zato se jim v tem obdobju ne približujmo, če ni nujno. Ravno tako ne puščajmo odprtih posod s hrano ali kozarcev oziroma embalaž s pijačo, da jih ne dražimo.

Kaj jih privlači?

Za ose je znano, da jih privlačijo močni vonji pijač, hrane in žive barve, prav zato nas v teh vročih dneh lahko kaj hitro napadejo, ko si privoščimo obrok na prostem. Poleg hrane in pijače jih privabljajo še drugi močni vonji, kot so vonji dezodoranta, laka za lase, parfuma, dišeče kreme, sredstva za sončenje in tudi znoj. Tako se jim v teh dneh, če je možno, izogibajte ali pa uporabite repelent, ki jih odganja. Ko letajo okrog vas, poskušajte ostati mirni in ne mahajte po njih, saj ose pikajo predvsem, ko se počutijo ogrožene. Če se ustavijo nekje na telesu, obmirujte in odletele bodo same.

Kaj narediti, ko piči?

Ose imajo gladko želo, ki ga lahko brez težav izvlečejo in znova pičijo. Najprej mesto vboda operemo z mrzlo vodo in namažemo z antiseptično kremo, oteklino pa lahko preprečimo ali omilimo s hladnimi obkladki, čeprav nekateri priporočajo vroče obkladke. Največkrat je posledica pika zgolj rdečica, ki jo včasih spremlja bolečina ali manjša oteklina, pri ljudeh z alergijami pa je lahko reakcija veliko hujša in je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč, še posebej pri piku v vrat ali ustno votlino.

V nasprotnem primeru namreč lahko pride ne le do hujše slabosti, ampak celo do zadušitve. Proti oteklini si lahko pomagamo s hladnimi obkladki, čebulo in menda je zelo učinkovit tudi paradižnik.
Kako se znebiti osjega gnezda?

V enem gnezdu je tudi do 200 os. Največkrat lahko na gnezdo naletimo v dimnikih, stenskih razpokah – na primer na balkonu ali fasadi, na podstrešju, v lopah ali drevesnih deblih. V tem primeru strokovnjaki priporočajo, da se gnezda uničijo. Ose in njihova gnezda lahko učinkovito zatremo z insekticidom proti osam in sršenom.

Pri uporabi insekticidnih pripravkov je pomembno, da so ti preprosti za uporabo in se lahko z njimi prši z razdalje 4 do 6 metrov, tako da nismo izpostavljeni razdraženim osam, ki bi nas lahko pičile. Najbolje je, da se zatiranja lotimo v zgodnjih jutranjih urah ali zvečer, saj so takrat temperature nižje in ose posledično manj agresivne. Vsekakor pa je zelo pomembno, da se omejimo zgolj na zatiranje os, ki so le v bližini naših domov ali celo v stavbah. Nikakor ne pršimo živali, ki se pojavljajo prosto v naravi, saj nas te ne ogrožajo.