Radič - okusen in dober za prebavo

10. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Radič izvira iz Evrope, prednje Azije in iz Severne Afrike. Je sorodnik endivije in cikorije. Radič je vsestransko priljubljena solatnica zaradi svojega prijetnega in intenzivnega okusa.

Vsebuje minerale, fosfor, železo, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C, predvsem pa hranilno-fiziološko pomembno grenčično snov intibin. Ta grenčična snov je v belih rebrih listov in daje radiču njegov močni trpko-grenki okus.

Radič je poznan po svojih diuretičnih lastnostih, poleg tega, spodbuja prebavo in pospešuje delovanje jeter, vsebuje pa tudi precej inulina, ki upočasnjuje dviganje ravni sladkorja v krvi. Deluje tudi protivirusno in protimikrobno.

Pečen radič – vitlof

Glavice vitlofa speremo pod tekočo vodo in osušimo. Prerežemo jih po dolgem, repkov ne odstranimo, da listi ne razpadejo. Polovičke pečemo na olivnem olju, najprej s plosko stranjo navzdol. Na zmernem ognju jih zapečemo do svetlo rjave barve, nato jih previdno obrnemo in posolimo.

Potem ponev pokrijemo, da se bo vse skupaj začelo rahlo dušiti. Po 5 minutah jih spet previdno obrnemo na plosko stran in rahlo posolimo še hrbtno, spet pokrijemo in še nekaj minut dušimo. Po želji rahlo poprajte. Zraven se lepo podasta pečen kozji sir in sveži kruh. Njami!

Značke: radic solata