Ločite simptome prehlada in gripe?

Ločite simptome prehlada in gripe? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Visoka vročina, glavobol, zbitost, pomanjkanje teka, bolečine v mišicah in sklepih ... Smo se prehladili ali gre za gripo?

Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se pogosto širi epidemično. Največkrat se okužimo z drobnimi kužnimi kapljicami, ki krožijo v zraku. Virusi tako prodrejo v telo skozi očesno veznico in nosno sluznico ter skozi usta. Okužba je zelo hitra in bolezen nastopi že v nekaj urah.

Razlika med prehladom in gripo

Preventiva?

"Imunizacija oziroma cepljenje je še zmeraj najboljša obramba. Priporočamo jo predvsem tako imenovanim ogroženim skupinam bolnikov, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč, presnovne bolezni, bronhialno astmo, živčno-mišične bolezni in ledvične bolezni, pa tudi starejšim od 65 let," svetuje Alenka Koritnik Dular, mag. farm.

Bolezen lahko preprečimo ali zdravimo tudi z naravnimi zdravili

  • Ameriški slamnik je edino zdravilo, ki ga pri zdravljenju prehlada uporabljamo za odpravljanje vzrokov, in ne le lajšanje simptomov! Slamnik krepi imunski sistem in s sočasnim jemanjem antibiotikom krajša čas okrevanja pri okužah zgornjih dihal
  • Vitamin C. Če imate dober želodec in niste nagnjeni k driski, potem strokovnjaki priporočajo, da na dan vzamete tudi po 2000 miligramov vitamina C, saj samo tako velika doza lahko prepreči prehlade in krepi odpornost.
  • Za česen se že dolgo ve, da je odličen za preventivo, a ga je treba redno uživati in v strokih.
  • Tudi ingverjev čaj je med najzaslužnejšimi za obrambo pred virusi in bakterijami. Dva kosa na rezine narezanega ingverja dajte v štiri skodelice vrele vode, kuhajte še 20 minut, nato pa precedite in dodajte med.

Najboljši nasveti: Veliko spite in pijte. Gripa zahteva počitek, sicer si lahko hitro prislužimo tudi resnejša obolenja, kot je bronhitis, pljučnica, angina ali celo srčno okvaro.