Metoda, s katero ustavite glavobol v nekaj minutah (brez tablet)

Metoda, s katero ustavite glavobol v nekaj minutah (brez tablet) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2018

Če se vas poloti glavobol in pri sebi nimate protibolečinske tablete oziroma je ne želite vzeti, si pomagajte z naslednjo metodo, ki glavobol omili ali celo odpravi v nekaj minutah.

Tako naredite

Poiščite udoben položaj in se sprostite. Masaža posameznih točk vam ne bo vzela veliko časa: od 30 sekund do minute. Točko masirajte s krožnimi gibi in rahlim pritiskom. Delovati naj bi začelo že med samo masažo ali 5 do 10 minut po masaži.

Najpomembnejše masažne točke

Yintang točka

1. masažna točka se nahaja med obrvema, nad nosnim korenom. Masaža te točke pomaga tudi v primeru, ko so vaše oči utrujene.

Zan Zhu točka

2. Na robu vsake obrvi (na notranji strani) se nahajta dve točki. Masaža teh odpravlja tudi težave z izcedkom iz nosu. S krožnimi gibi masirajte eno minuto.

Yingxiang točka

3. Masaža točk na obeh straneh nosnic oziroma na robu ličnic naj bi pomagala tudi pri težavah z zamašenimi sinusi, lajša utrujenost in napetost v očeh. Če potipate, boste začutili jamico.

Tian Zhu točka

4. Naslednji točki se nahajata na zadnji strani, na tilniku med ušesi. Masaža teh pomaga pri glavobolu, tudi za lajšanje težav z zamašenim nosom.

Shuai Gu točka

5. masažna točka se nahaja približno 2 do 3 centimetre od roba lasišča. Masaža te točke lajša glavobol in pomaga, ko so utrujene oči.

He Gu točka

6. masažna točka: se nahaja med palcem in kazalcem na zunanji strani dlani. Masaža točke pomaga lajšati glavobol. Tudi zobobol in bolečine v ramenih.

Učinkovitost akupresure, metode, s katero stimuliramo telesne samozdravilne sposobnsoti, potrjujejo številne znanstvene študije. Akupresura naj bi tudi zmanjševala napetost, povečevala prekrvavitev ter zmanjševala bolečino, zato je vsekakor vredno poskusiti tudi v primeru, ko se vas poloti glavobol.

Preberite še: