Izogibajte se jim v širokem loku: ta priljubljena živila so glavni povzročitelji migren

10. 5. 2024
Deli
Izogibajte se jim v širokem loku: ta priljubljena živila so glavni povzročitelji migren (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Migrena prizadene okrog 10 odstotkov populacije, pri čemer je vsaj dvakrat pogostejša pri ženskem spolu.   

Simptomi migren so lahko raznoliki, toda večina ljudi, ki se sooča z njimi, napade migrene opisuje kot močne glavobole, slabost, bruhanje, oteženo koncentracijo, motnje vida in občutljivosti na svetlobo ter zvoke.  

Četudi je vsak posameznik nekoliko drugačen, je lahko tudi izbira prehrane in pijače eden izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k večji pojavnosti glavobolov in migren.  

Ne spreglejte:

Nekaj najpogostejših pijač in živil, ki povzročajo migrene

Pijače z vsebnostjo kofeina

Zmerno uživanje kofeina načeloma za zdravega človeka ni sporno, toda drugače je za ljudi, ki se soočajo z migrenami. Pri slednjem je lahko namreč kofein sprožilec migrenskih glavobolov. V tem primeru lahko prekomerno uživanje kofeina (nad 200 miligramov na dan), ali obratno, nenadna popolna prekinitev, privedejo do močnega glavobola.

Alkoholne pijače

Tudi alkoholne pijače so lahko v nekaterih primerih sprožilec migren. Razlog se nahaja predvsem v vsebnosti histamina, ki ga vsebuje alkohol, kar lahko izzove migreno. Prav tako alkohol velja za diuretik, kar lahko povzroči dehidracijo, ki prav tako lahko sproži neprijetne in boleče glavobole.

Živila, ki vsebujejo tiramin

Tiramin je spojina v nekateri rastlinski prehrani, ki je ne boste videli na seznamu sestavin, saj je stranski produkt razgradnje aminokisline, tirozin. Spojino tiramin vsebujejo zlasti starani siri, fige in prekajene ribe. Prav tako se tiramin najde tudi v citrusih kot so pomaranče, limone, limete in grenivke. Vsebuje pa ga tudi rdeče vino. Z omenjenimi torej ni za pretiravati, če se tudi sami soočate z migrenami.  

Hrana z vsebnostjo fenilalanina

Fenilalanin je temeljna aminokislina, ki jo vsebujejo predvsem beljakovine. Med njimi so meso, jajca, stročnice, oreščki, semena in mlečni izdelki. Popolna izključitev beljakovin iz prehrane zaradi vsebnosti enega izmed morebitnih sprožilcev migren, sicer ni učinkovita rešitev. Toda v primeru, da pri sebi opažate, da nekatera živila pripomorejo k glavobolom, razmislite o tem, da jih nekoliko zmanjšate.  

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih