Nad glavobol z naravnimi sredstvi

Nad glavobol z obkladki (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 3. 2012

Če imate občasne ali kronične glavobole, ste verjetno že preizkusili različne tehnike, da bi se te neprijetne bolečine čim prej znebili ali jo vsaj omilili. Ena takšnih so tudi obkladki – zelo preprosta vrsta terapije, s katero si lahko pomagate, ko se glavobol pojavi nenadoma ali ko vam zdravila ne pomagajo.

Včasih glavobol mine skoraj tako hitro kot se je pojavil. Milijoni pa trpijo za glavoboli, ki so pogosto tako boleči in izčrpavajoči, da samo še čakajo na naslednjega.

Razumevanje, zakaj se je glavobol sploh pojavil in kako topli ali hladni obkladki delujejo, vam bo pomagalo pri izbiri prave terapije.

Kako nastane glavobol

Eden izmed vzrokov za bolečino pri glavobolu je širjenje ali krčenje žil ter vnetij, ki stimulirajo živčne končiče. Telo nam tako pošilja signale bolečine.

Obstaja veliko različnih vrst glavobolov, ki lahko vplivajo na vsakogar in v vseh starostnih obdobjih. Glavobol lahko sproži že kratkotrajen stres, majhna skrb, utrujenost ali jeza. Pojavi se lahko zaradi napetosti, izčrpanosti, depresije, žalovanja ali konflikta v službi.

Včasih so krivi fizični in zunanji dejavniki – slaba drža, delo pri slabi osvetlitvi, delo, kjer je drža prisiljena, premalo ali preveč spanja in izpuščanje obrokov. Sprožijo ga lahko določeni vonji, glasen zvok, temperaturne spremembe in nekatera hrana.

Krivi so lahko tudi visok krvni pritisk, hormonske spremembe, artritis, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in zdravila, ki jih morda jemljete.

Pomembno je vedeti kateri tip glavobola imate in kaj ga sproži.

Topli ali hladni obkladki

Obkladki so zelo preprosta vrsta terapije.

Ledena ali hladna terapija povzroči krčenje krvnih žilic in pomirja vnetje. Pritisk v glavi se zmanjša, kar olajša bolečino. Poleg tega imajo hladni obkladki naravni anestetični učinek. Če boste pri takšni bolečini, ki jo povzroča vnetje, uporabili tople obkladke, boste stanje le poslabšali, saj toplota razširi krvne žilice in dodatno poveča pretok krvi, s čimer se ustvari še več pritiska.

Nasprotno pa topli obkladki mišice sprostijo. Če se glavobol pojavi zaradi napetosti v čeljusti, vratu ali ramenih, bodo topli obkladki tisti, ki bodo olajšali bolečino. Toplota je že na splošno sprostitvena, kar so vedeli že stari Rimljani in se sproščali v toplih kopelih.

Priprava obkladkov

Obkladke lahko pripravite na različne načine. Tradicionalno se je za hlajenje uporabljal led, danes pa so na voljo vrečke, napolnjene z gelom. Te lahko uporabljate tako za hlajenje kot tudi za gretje. Hranite jih lahko v zamrzovalniku, če pa potrebujete topel obkladek, jih enostavno pogrejete v mikrovalovni.

Kupite lahko tudi posebne vrečke, napolnjene s kroglicami ali rižem, ki jih prav tako lahko hranite v zamrzovalniku oz. jih pogrejte.

Najbolj preprost način in vedno pri roki pa je zagotovo zložena brisača, ki jo zmočite s toplo ali hladno vodo.

Pripravite lahko tudi obkladke z zelišči ali homeopatskimi olji, ki sproščajo. Odlični so sivka, baldrijan in kamilica. Obkladke vam lahko priporoči tudi zeliščar.

Kako pogosto?

Dobra stran obkladkov je, da ji lahko pripravite takoj, ko se pojavijo prvi simptomi. Vendar ne glede na to, katere uporabljate, mora biti presledek med njihovo uporabo od 30 do 60 minut, da se koža vrne v prvotno stanje.

Prav tako obkladkov nikoli ne polagajte direktno na kožo, saj jo lahko s tem poškodujete. Vedno uporabite brisačo, na katero nato položite obkladek. Obkladek držite približno 15 do 20 minut, nato naredite pavzo.