Napake staršev, ki vodijo v slabe prehranske navade otrok

Napake staršev, ki vodijo v slabe prehranske navade otrok (foto: profimedia) profimedia
19. 8. 2018

Otroci s prekomerno telesno težo so pogosto izpostavljeni nekaterim “napakam” staršev, ki jih s tem spodbujajo k nezdravi prehrani. Prepričajte se, da tudi sami ne počnete kaj od naslednjega.

Z zdravo prehrano bi morali začeti že takoj, ko otrok začne jesti. S tem se boste izognili izbirčnosti vsaj do določene mere, čeprav imajo malčki včasih svoje muhe in se upirajo tej in oni hrani. Poskrbite, da ne boste počeli kaj od naslednjega, kar bi lahko vodilo v nezdrave navade:

Starši nimajo časa za kuhanje

Živimo v hitrem svetu, ki od nas zahteva veliko stvari, te pa morajo biti narejene takoj in zdaj. Če ne načrtujete svojega časa, se lahko hitro zgodi, da izpustite opravila kot je kuhanje. Zelo verjetno je, da bodo otroci, ki se redno prehranjujejo s hitro hrano in v restavracijah, prekomerno težki in se že čez nekaj let borili z debelostjo. Doma pripravljen obrok naj bo na vrhu vaših prioritet, za katere si v dnevu vzamete čas.

Šport in gibanje v družini nista pomembna

Če je šport v vaši družini na zadnjem mestu, ne morete pričakovati, da bo otrok navdušen nad gibanjem. To pa je za zdravje precej pomembno. Spodbujajte ga, da v šoli izbere športne aktivnosti, doma pa poskrbite, da se boste večkrat odpravili na izlete v hribe in se na splošno veliko gibali zunaj. To je hkrati spodbuda za vas, saj bodo otroci raje izbrali šport, ko bodo videli, da ste tudi sami predani določeni aktivnosti.  

Starši so slab zgled otrokom

Ne pozabite, da ste kot eden od staršev glavna oseba, po kateri se vaš otrok zgleduje. Če mu ponujate zelenjavo, medtem ko si sami privoščite kos pice, bo tudi malček kmalu začutil potrebo po tem, da poskusi, kar jeste vi. Enako velja za prigrizke pred večjim obrokom - če jih prepoveste otroku, se jim odpovejte tudi sami in spoštujte svoja pravila.

Otrok prosti čas preživlja pred televizijo

Če ne boste omejili časa, ki ga otrok sme preživeti pred televizijo, boste hitro razvili slabo navado. Kmalu bo namesto zunaj ali ob določeni športni aktivnosti, otrok prosti čas preživljal pred televizijskim ekranom. Enako velja za telefon in računalnik. Trudite se, da boste v sončnih dneh čim več časa preživeli zunaj, ko boste notri, pa zagotovo lahko najdete kaj, s čimer boste zamotili otroka (namesto, da ga posedete pred televizijo).

Starši nagrajujejo z nezdravimi prigrizki

Nič ni narobe s tem, da otroka nagradite za lepo vedenje. Težava nastane, ko mu za pospravljene igrače obljubite čokolado ali hamburger iz bližnje restavracije. Ko boste vzbudili željo po prigrizkih in sladkorju, jo boste težko zatrli, saj vas bo otrok kar naprej prosil za sladkarije. Da se temu izognete, za nagrado obljubite plavanje v bazenu, kegljanje ali druge aktivnosti, ki jih vaša družina obožuje.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri