Nevrologi razkrivajo fantastičen trik, s katerim se boste glavobola rešili v le 60 sekundah

Nevrologi razkrivajo fantastičen trik, s katerim se boste glavobola rešili v le 60 sekundah (foto: profimedia) profimedia
30. 1. 2019

Na to metodo verjetno niste pomislili.

Če se vas glavoboli lotevajo redno ali se pojavljajo celo migrene, ste verjetno preizkusili že nešteto metod, ki bi ublažile ali odpravile bolečino. Vse, česar si v tistem trenutku želite je, odpraviti glavobol po najhitrejši poti, saj boste v nasprotnem primeru spet trpeli posledice, ki vas onesposobijo tudi za več dni: občutljivost na svetlobo, bruhanje in slabost.

Zakaj do hudih glavobolov ali migren sploh pride? Najpogostejši sprožilci so:

  • stres

  • spremembe spalnega ritma

  • hormonsko neravnovesje

  • prevelik odmerek kofeina

Vsak posameznik pa ima tudi svoj osebni sprožilec glavobolov in ravno zato ne poznamo enotnega zdravila, ki bi odgovarjalo vsem pacientom. Kljub temu preizkusite naslednji trik, ki se je izkazal za precej učinkovitega.

Masaža z eteričnim oljem mete

Trik je povsem preprost:

  • Na prste dajte nekaj kapljic eteričnega olja mete (ki ga lahko zmešate z drugim oljem, na primer kokosovim).

  • Vsaj 1 minuto s krožnimi gibi masirajte sence in čelo.

  • Če je masaža preveč boleča, nekaj kapljic eteričnega olja kanite na robec ali v vročo vodo in vdihujte. Lahko na čelo položite tudi mrzlo brisačo z vonjem po olju mete.

Študija iz leta 2015 je namreč pokazala, da mentol (ki je prisoten tudi v olju mete), pomaga omiliti glavobole, ali pa bolečina popolnoma izgine.

Morda v zgornjem opisu niste prepoznali sebe, ampak prijatelja, ki ga večkrat pestijo hujši glavoboli. V tem primeru mu nikoli ne izrecite naslednjih besed, ki jih ljudje z migrenami zagotovo ne želijo slišati:

glavobol

“Tudi jaz imam kdaj prav zoprne glavobole.”

Čeprav migreno primarno res uvrščamo med glavobole, je ne gre primerjati z glavoboli tenzijskega tipa. Migrena lahko v 60 minutah doseže tako moč, da te bolečina dobesedno onesposobi tudi za več dni.

“Če bruhaš, potem ne more biti migrena, zagotovo si staknil/a kakšen virus.”

Preberite zgoraj navedene znake, ki kažejo na migreno.

“Pač ne znaš obvladovati stresa.”

Očitno staro prepričanje, da je migrena znak šibkosti in nezmožnosti obvladovanja stresa, še vedno kroži. Stres je lahko sprožitelj, a to ne pomeni, da tisti, ki trpi za migrenami kaj slabše obvlada stres kot nekdo, ki takšnih težav nima.

“Zakaj se malce ne sprehodiš. Svež zrak ti bo dobro del.”

Ko migrenska bolečina doseže največjo moč, je neopisljivo naporno že, če je treba premakniti glavo le za centimeter.  Telesna aktivnost lahko v tem primeru situacijo poslabša.

“Moja mama je tudi imela migrene. Potem pa je nehala jesti čokolado. Mogoče bi tudi ti morala prenehati jesti ______.”

Prva stvar, ki se je človek v takšni situaciji nauči, je spremljanje sprožilcev. In se jim potem izogibati v velikem loku. Kot smo že omenili, ima vsak svoje sprožilce, ki jih mora odkriti sam.

“Spij več vode.”

Dehidracija je prav tako lahko eden od sprožilcev, a ko bolečine enkrat začnejo, kozarec vode žal ne bo pomagal. Lahko celo spodbudi slabost.

“Kaj? Še vedno imaš migrene?”

Migrena je bolezen, ki lahko traja več desetletij. Ali pa celo življenje. Seveda je mogoče, da se stanje popravi, največkrat pa se spreminjajo le pogostost in intenzivnost bolečin.

Preverite tudi: