Občutljivost zob oziroma zobnih vratov

18. 2. 2011

Tretjina odraslih ima težave z občutljivostjo zob, ki se kaže kot ostra, kratka bolečina, ko jedo, pijejo ali si ščetkajo zobe. Zakaj se pojavijo te težave?

Zob lahko razdelimo na 3 dele:

  • zobna krona
  • zobni vrat
  • zobna korenina

Zobno krono sestavlja plast sklenine, ki pokriva zobovino, ali kot temu strokovno pravijo zobozdravniki, dentin.

Pri preobčutljivih zobnih vratovih pride do delnega umika dlesni in razgali se del zobne korenine tik ob dlesni – zobni vrat. Zaradi različnih dražljajev se cement s take korenine hitro odstrani in občutljivi dentin je izpostavljen vsem dražljajem v ustni votlini. Vzroki za razgaljene zobne korenine so lahko umik dlesni, kronične parodontalne bolezni, kirurški posegi, nepravilen položaj zob v zobnem loku ali napačno ščetkanja zob.

Zobje z razgaljenimi zobnimi koreninami postanejo občutljivi za hladno in toplo, za preveč slane in kisle jedi, nekateri pa imajo težave celo pri ščetkanju. Skelenje se še poslabša, ko jemo več kislih jedi, pijemo limonade, jemo sladkarije in uživamo gazirane pijače. Po zaužitju takih jedi zobozdravniki priporočajo izpiranje ustne votline z vodo, saj tako preprečimo dodatno raztapljanje dentina.

Skelenje lahko ublažimo tudi z uporabo zobnih krem za občutljive zobne vratove, a pozor – te dosežejo svoj učinek šele po nekajtedenski redni uporabi ob pravilni tehniki ščetkanja zob, v primeru hujšega skelenja pa je priporočljiv obisk pri zobozdravniku. Če zobna korenina ni samo razgaljena, ampak se na njej pojavi tudi vdolbina – erozija, jo lahko zobozdravnik zapolni.

Najpogostejši vzroki občutljivosti zob:

  • nepravilno, agresivno ščetkanje zob;
  • uporaba pretrdih zobnih ščetk;
  • slaba ustna higiena; zaradi kopičenja zobnih oblog okoli zob in dlesni nastanejo trde zobne obloge, na katere se pripenjajo bakterije – te povzročajo gingivitis in parodontalno bolezen; posledica teh obolenj je tudi umik dlesni;
  • beljenje zob in uporaba belil ni priporočljiva;
  • zobozdravstveni posegi (odstranjevanje trdih zobnih oblog, zalivke, ortodontski posegi);
  • škripanje z zobmi ali stiskanje zob.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri