Očesna klinika

Očesna klinika (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 3. 2009

Stres na delovnem mestu, bolezen, udarci, pravzaprav karkoli . . krivcev za tegobe z vidom je več in prav je, da jih znate prepoznati.

1 Zakrivljene črte, madeži, prosojne pike

Okoli 25. leta starosti se zač­­nejo v zrklu nabirati belja­­­­­­kovine, ki se lahko med sabo sprijemajo v obliki drobnih kepic. Te motijo vaš vid, saj se zadržujejo pred očesno mrežnico in ovirajo dostop svetlobe do nje. Po­­­­­­­­javljajo se v obliki pro­­­­­­­­­­­­­­­­­­­sojnih pik in neravnih črt, ki izginjajo.

Nevarnost: Je ni

2 Mušice v vidnem polju in bliskanje svetlobe

Nemudoma obiščite zdravnika. To je simptom raztrgane očesne mrežnice.

Črne pikice, ki jih vidite, so prav lahko rdeče krvničke, ki kapljajo vzdolž poškodovane mrežnice. Tovrstno poškodbo največkrat povzroči močan udarec v glavo, izgubo vida pa vam lahko prepreči le takojšnja laserska operacija.

Nevarnost: Velika

3 Majhne črne pike ali madeži

Imenujejo se skotomi. Črna pika, ki jo vidite vedno na istem mestu, je prav lahko posledica ožgane očesne mrežnice. Taka poškodba največkrat nastane pri dolgotrajnem (včasih tudi povsem kratkem) zrenju v vir močne svetlobe (npr. sonce ali laserski žarek). Te pike se ne boste mogli več znebiti, zato je pomembno, da se tovrst­­nemu gledanju popolnoma izogibate.

Nevarnost: Srednja

4 Meglen ali delno zamegljen vid

Verjetno gre za katarakto ali sivo mreno. Razvije se lahko že zgodaj (pri tridese­­tih), najpogostejša pa je šele po 60. letu starosti. Očes­na leča se zamegli oziroma 'skali', ker se v njej zaradi starosti ali bolezni nakopičijo beljakovine. Svetujemo vam, da se odpravite k oku­­listu. Operacija vam ne uide.

Nevarnost: Srednje visoka

5 Večbarvne avre

Med migrenskim gla­­­­­­­­­­vobolom se lahko pojavijo v vašem vidnem polju, saj se takrat skrčijo krvne žile, ki prehranjujejo predel mož­­ganov, odgovoren za vid. Vzemite Aspirin, zatemnite prostor, se ulezite in počakajte, da bolečina mine.

Nevarnost: Majhna

6 Črna zavesa, ki se veča

Čim prej na urgenco! To je znak, da vam je odstopila očesna mrežnica, kar pomeni, da se je bistveni del očesnega aparata na zad­njem delu zrkla ločil od podlage. To stanje lahko povzročijo tudi udarci v glavo. Poiščite pomoč ali pa se poslovite od vida.

Nevarnost: Zelo visoka

7 Tunelski vid

Pot pod noge! Ali boste pravkar doživeli božje razsvetljenje ali pa ste postali žrtev akutnega glavkomskega napada! Zanj je kriv povišan tlak v očesu, ki uničuje vidni živec in naglo vodi v slabovidnost, v najslabšem primeru pa celo

v slepoto.

Nevarnost: Usodna

foto: Shutterstock