TE lastnosti boste prepoznali samo tisti, ki imate osebnosti tipa D

TE lastnosti boste prepoznali samo tisti, ki imate osebnosti tipa D (foto: Chad Madden | Unsplash) Chad Madden | Unsplash
30. 6. 2022

Tipe osebnosti so v petdesetih letih prejšnjega stoletja prvi prepoznali kardiologi, ki so poskušali ugotoviti, pri katerih pacientih obstaja večje tveganje za srčne bolezni.

Skozi leta se je raziskovanje nadaljevalo, strokovnjaki so prepoznali še več osebnostnih tipov, označili pa so jih s posebnimi črkami, ki so označevale nabor osebnostnih lastnosti.

Verjetno ste že slišali za osebnost tipa A in B.

Za osebnost tipa A so značilne tekmovalnost, agresivnost in močna ambicioznost. Posamezniki z osebnostjo tipa A so veliko bolj podvrženi tveganju za težave srca, denimo visok pritisk in srčne bolezni. Za posameznike z osebnostjo tipa B pa velja, da so sproščeni in stvari velikokrat jemljejo bolj zlahka. Živijo v trenutku, pomembno je tukaj in zdaj. 

Kaj pomeni osebnost tipa D?

Tip D je poseben tip osebnosti, ki ga je leta 1990 prvi poimenoval belgijski psiholog in raziskovalec Johan Denollet. Črka »D« pri tem tipu pomeni zaskrbljenost (»distressed«) in se nanaša na skupek osebnostnih lastnosti, ki med drugim vključujejo tudi:

 • žalost,
 • pesimizem,
 • razdražljivost,
 • negativen notranji monolog,
 • izogibanje družabnim situacijam,
 • pomanjkanje samozavesti,
 • strah pred zavrnitvijo,
 • pobitost,
 • zaskrbljenost
 • stanje brezupa.

Gre seveda za lastnosti, ki občasno pestijo vsakogar, vendar jih posameznikih z osebnostjo tipa D doživljajo pogosteje.

Kako veste, da imate osebnost tipa D?

Raziskovalci uporabljajo standardizirano testiranje Type D Scale-14, s pomočjo katerega lahko prepoznajo osebnost tipa D in njeno povezavo z določenimi fizičnimi zdravstvenimi težavami.

Če vas zanima, ali imate lastnosti osebnosti tipa D, si lahko zastavite naslednja vprašanja:
 • ponavadi skrivam čustva in jih ne pokažem pred drugimi?
 • s težavo spoznavam nove ljudi?
 • me kočljive situacije zlahka preobremenijo?
 • se, če je le mogoče, izogibam druženju?
 • zase pogosto ne najdem lepih besed?
 • sem pogosto žalosten/a ali razdražljiv/a?
 • sem večinoma slabe volje?
 • sem pogosto zaskrbljen/a?

Raziskovalci sicer s pomočjo testa lažje izmerijo socialno inhibicijo (izogibanje druženju, denimo zaradi strahu pred zavrnitvijo ali obsojanjem, nizka samozavest v družabnih situacijah) in negativno afektivnost (negativni občutki, denimo žalost, zaskrbljenost in razdražljivost).

Druge lastnosti osebnosti tipa D

1. Čustvene težave

Skrivanje čustev je lahko zelo težko, to ste verjetno izkusili tudi sami. Posameniki z osebnostjo tipa D to počnejo zelo pogosto. Že sama misel, da bi morali občutke deliti z drugimi, zelo prestraši.

Ponavadi se bojijo, da bi jih drugi zavrnili in obsojali, zato se skušajo pred tovrstnimi izkušnjami zaščititi tako, da skrbno skrivajo svoja čustva.

Poleg strahu pred zavrnitvijo in obsojanjem pa se bojijo, da bodo druge obremenjevali s svojo čustveno stisko, še posebej najbližje.

2. Medsebojni odnosi

Ker posameznike z osebnostjo tipa D pestijo povečana zaskrbljenost, žalost ter celo težave pri navezovanju družabnih stikov, imajo v odnosih težave. Pa naj gre zgolj za odnos s sodelavci ali znanci oziroma prijateljstva in intimne odnose.

Ko posamezniki z osebnostjo tipa D ugotovijo, da ne morejo z nikomer navezati stika, bodo v odnosu težko napredovali in ga vzdrževali, ker negativni učinek njihovih težav ves čas vpliva na dinamiko odnosa.

Drugi jih vidijo kot pesimistične, potrte ter morda celo nedostopne za partnerje, prijatelje in družinske člane.

3. Fizično zdravje

Prikrivanje in skrivanje najbolj težavnih čustev povzroča neverjetno količino stresa, kar pogosto vodi v težave s srcem, denimo pospešen srčni utrip, posledično povišan krvni tlak ter povečano raven sladkorja v krvi.

Zato je tveganje za bolezni koronarnih arterij, oslabljen imunski sistem in kronično vnetno stanje pri posameznikih tipa D zelo pogosto.

Zgodnejše raziskave, ki jih je opravil Denollet, so z analizo več kot 300 pacientov v programu za srčno rehabilitacijo pokazale, da je okoli 27 odstotkov pacientov z osebnostjo tipa D umrlo v naslednjih desetih letih, medtem ko je v skupini pacientov, ki osebnosti tipa D niso imeli, umrlo okoli 6 odstotkov ljudi.

Poleg tega so imeli med skoraj 900 pacienti, ki so imeli za seboj operacijo srčne arterije, posamezniki z osebnostjo tipa D več kot štirikrat večjo možnost, da bodo doživeli srčni napad oziroma bodo umrli v devetih mesecih po operaciji.

Raziskave na tem področju se še nadaljujejo. 

4. Šolanje in kariera

Posameznike z osebnostjo tipa D težave pestijo že v šoli oziroma v službi, kar je povezano z težjim navezovanjem in ohranjanjem stikov z drugimi.

Občutek imajo, da ne pripadajo, hkrati pa jim visoko raven stresa povzorča tudi, ko se morajo spopasti s skupinskim delom oziroma projekti (zaradi česar drugi dobijo vtis, da ne želijo sodelovati).

Težave imajo tudi pri zastavljanju in doseganju ciljev (negatien notranji monolog), sami pri sebi hitro napovejo negativen izid oziroma z lahkoto najdejo razloge, zakaj se nekaj ne bo izšlo.

Opomba:

Vedeti je treba, da pri tem ne gre za konkretne diagnoze na področju duševnega zdravja, temveč gre za lastnosti, ki so lahko raziskovalcem v veliko pomoč pri ugotavljanju, kdo je bolj podvržen tveganju za srčne bolezni in druge fizične zaplete pri zdravju srca.

Viri: PsichoogyToday in VeryWellMind

Preverite še:
Ali pa preberite:

Ali pa: 5 stvari, ki jih niste vedeli o psihopatih