Pesticidi v sadju in zelenjavi

Pesticidi v sadju in zelenjavi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 8. 2013 Vir: Lisa

Razprave o zdravi prehrani kaj kmalu naletijo tudi na dilemo glede onesnaženosti živil s pesticidi. Tudi ko govorimo o dveh skupinah živil, ki sta še posebej priporočljivi – sadju in zelenjavi.

Pozitivni učinki uživanja sadja in zelenjave so izjemni

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problemom onesnaženosti sadja in zelenja s pesticidi, opozarjajo, da dobrodejni učinki teh dveh skupin živil še vedno odtehtajo in prekašajo potencialno škodljivost onesnaženosti s pesticidi.

Torej je uživanje sadja in zelenjave, čeprav sta konvencionalno pridelana, veliko boljše, kot da se tem živilom odpovemo.

Današnji prispevek sem vam pripravila zato, da se boste pri nakupovanju sadja in zelenjave znali čim bolj odgovorno odločati in posledično čim bolj zmanjšati izpostavljenost pesticidom.

Katera živila so najbolj in katera najmanj onesnažena

Če si ne moremo privoščiti, da bi sadje in zelenjavo v celoti kupovali iz ekoloških virov, si lahko pomagamo s spodnjimi podatki, ki razkrivajo, katera živila so najbolj in katera najmanj onesnažena s pesticidi.

S pesticidi so najmanj onesnaženi (na vrhu seznama sta sadje in zelenjava z najnižjo vsebnostjo pesticidov):

  • Šparglji
  • Avokado
  • Zelje
  • Melona
  • Koruza
  • Jajčevci
  • Grenivke
  • Kivi
  • Mango
  • Gobe
  • Čebula
  • Papaja
  • Ananas
  • Grah

S pesticidi so najbolj onesnaženi (na vrhu seznama sta sadje in zelenjava z največjo vsebnostjo pesticidov):

  • Jabolka
  • Zelena
  • Mali paradižnik
  • Kumare
  • Grozdje
  • Pekoča paprika
  • Nektarine
  • Breskve
  • Krompir
  • Špinača
  • Jagode
  • Sladka paprika
  • Ohrovt
  • Bučke
Kako pesticidi vplivajo na naše telo?

Morda velja ob tej priložnosti omeniti še, zakaj naj bi nas ti podatki sploh zanimali in kako pesticidi vplivajo na naše telo.

Pesticidi na naš organizem delujejo toksično. Narejeni so bili z namenom, da ubijajo žive organizme – insekte, plevele itd. Kar nekaj pesticidov predstavlja resno nevarnost našemu zdravju, tveganja pa so potrdili neodvisni strokovnjaki in zdravniki z vsega sveta.

Pesticide povezujejo z naslednjimi težavami:

  • rak
  • hormonske motnje
  • razdražena koža in oči
  • težave s pljuči
  • prekomerno kopičenje toksinov v možganih in živčnem sistemu

Zato je pomembno, da smo pri nakupu živil pozorni in previdni, čim pogosteje izbiramo med ekološkimi različicami, ne kupujemo predelane hrane, čim več je poskušamo pridelati doma.

Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricionistka

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri