Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan pijete pivo? Rezultati so presenetljivi

2. 7. 2024
Deli
Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan pijete pivo? Rezultati so presenetljivi (foto: Profimedia)
Profimedia

Že eno pivo na dan naredi veliko razliko.

V vročih poletnih dneh se še posebej prileže osvežujoče hladno pivo. Vendar z njim vsekakor ni dobro pretiravati! Strokovnjaki opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola resno škoduje zdravju, krati pa alkoholne pijače v resnici pripomorejo k dehidraciji, kar je v visokih temperaturah velika nevarnost. 

Kaj pa se pravzaprav zgodi v telesu, če si vsak dan privoščimo pivo? Ravno to je zanimalo tudi ameriškega novinarja, ki se je odločil, da posledice preizkusi kar na sebi. En teden je vsak dan popil pivo in poročal o svojih ugotovitvah.

"Pitje piva me je nasitilo"

"Prvi dan sem popil pivo okoli 17. ure, ko sem končal svoj delovni dan. Za ta eksperiment sem izbral India Pale Ale (IPA) iz kmetije nekaj kilometrov od moje hiše, v severnem delu New Yorka. IPA piva so precej težje od lagerja in opazil sem, da je po pitju prišlo do občutka sitosti," opisuje novinar.

Občutek sitosti po pitju alkohola je običajen pojav, ki nastane zaradi več dejavnikov, pojasnjujejo na portalu krstarica.com. Vendar pitje piva lahko povzroča tudi napihnjenost in težave z zgago. Prav tako lahko alkohol negativno vpliva na presnovo, zaradi česar naše telo absorbira manj hranil iz hrane, kar lahko privede do pomanjkanja hranil.

"Ker me je pivo nasitilo, sem prvo noč sem večerjal nekoliko pozneje in nisem dobro spal, kar je morda bilo zaradi piva ali pozne večerje. Preostanek tedna sem pil pivo po večerji ali ob manjšemu obroku," še dodaja novinar.

Slabša kakovost spanca

Novinar je opazil, da ga je pivo tudi nekoliko uspavalo. Alkohol je sedativ, zaradi česar v nas vzbudi občutek zaspanosti, vendar je sama kakovost spanca, po raziskavah sodeč, slabša. Ko uživamo alkoholne pijače imamo manj globokega spanca in večkrat se prebujamo. Alkohol je tudi diuretik, zato se lahko zgodi, da moramo ponoči večkrat obiskati stranišče, kar je ponovno neugodno za samo kakovost spanca.

Občutek sproščenosti

"Ne glede na to, ali sem spil pivo pred, med ali po večerji, sem se že po nekaj požirkih sprostil in menim, da je ravno ta občutek sproščenosti razlog, zakaj toliko ljudi uživa pivo," pravi novinar. Že več raziskav je potrdilo njegove opazke: alkohol pripomore k sproščenosti, kar pa ni tako dobro, kot morda zveni.

S tem, ko se sprostimo s pomočjo alkohola, lahko svojim možganom naredimo veliko škode. Če alkohol pripomore k sproščenosti, se lahko zgodi, da se bomo brez alkohola težje sprostili, kar lahko vodi v tesnobo.

"Čeprav uživam v sprostitvi in si rad privoščim hladno pivo s prijatelji, obstajajo drugi načini za doseganje podobnega učinka, še posebej, ko govorimo o sproščanju. Dihalne vaje ali meditacija prav tako pripomorejo k sprostitvi in hkrati prinašajo še druge pozitivne učinke na telo," še opozarja novinar.

Če si tudi vi radi privoščite hladno pivo na vroč poletni dan, sicer s tem ni nič narobe, a je pomembno, da je to uživanje zmerno.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren