Vas muči počasna prebava? TO je 6 učinkovitih načinov, s katerimi si lahko pomagate

15. 11. 2023
Deli
Zoper počasno prebavo lahko v svoj vsakdanjik vpeljete nekaj rešitev. (foto: Profimedia)
Profimedia

K počasnejši prebavi lahko prispeva mnogo dejavnikov, med katerimi so tudi stres, pomanjkanje gibanja in napačna prehrana.   

Zoper počasno prebavo obstaja nekaj naravnih rešitev, ki jih lahko uvedete v svoj vsakdanjik.  

Kako lahko pospešite prebavo?  

Ne izpuščajte zajtrkov  

Ne samo, da je zajtrk pomemben obrok v dnevu, temveč da tudi dovolj energije za zagon. Če želite že ob zajtrku poskrbeti za hranilen obrok, ki je hkrati blagodejen za prebavo, izberite živila, ki so bogata z vlakninami. Živila, bogata z vlakninami, so zelenjava, sadje, polnozrnata žita in stročnice. V svoj jedilnik dodajte fige, stročji fižol, grah in brstični ohrovt, korenje in podobno zelenjavo. Vlaknine so odlične za prebavo, saj vsrkajo vodo in nabreknejo v črevesju. S tem povečajo volumen blata, povečajo peristaltiko črevesja ter pospešijo metabolizem.  

Vsak grižljaj hrane dobro prežvečite

Pomembno je, da ne hitite z jedjo, temveč vsak grižljaj dobro prežvečite Z žvečenjem hrano raztopite, kar bo olajšalo prebavo in poslalo možganom signal, da ste siti. Poleg dobrega žvečenja je potrebno tudi dihanje skozi nos, saj se z vnosom zadostne količine kisika pospeši nadaljnja absorpcija hrane v telesu.  

Pitje vode

Neposredno pred obrokom (pol ure prej) in uro po obroku načeloma ni priporočljivo piti vode, saj voda redči prebavne sokove, posledica pa je počasnejša prebava. Za hitrejši metabolizem je priporočljivo, da vsako jutro na tešče popijete kozarec tople vode, kar izboljša delovanje črevesja in zmanjša želodčne težave kot so vetrovi, zaprtje in napenjanje. Prav tako kozarec tople vode zjutraj pospeši prebavo.  

Izbirajte raznoliko prehrano

Prebava se upočasni, če ves čas posegate po isti hrani. Poskusite v svojo prehrano vključiti pestro izbiro svežih živil, sadja in zelenjave. Zaužijte eno porcijo zelenjave ob vsakem glavnem obroku, za posladek pa naj bo pisano sadje, ki ima različne fitokemikalije, ki blagodejno delujejo na telo.    

Ne jejte tri ure pred spanjem

Če želite pospešiti prebavo je dobro upoštevati tudi nasvet, da tri ure pred spanjem ne jeste, predvsem ne težke hrane. Med živili, ki jih ni dobro jesti pred spanjem so še posebej odsvetovane: testenine, hitra hrana in razni prigrizki, sladkarije.  

Po obroku si privoščite zmerno telesno aktivnost

Po obroku je odlično, če se malce sprehodite ali odločite za kakšno izmed drugih zmernih aktivnosti, saj to pospešuje prebavo. Izogibajte pa se dolgi in intenzivni vadbi, saj lahko na ta način preusmerite energijo, ki je potrebna za proces prebave. Med tovrstnimi dejavnostmi sta tek ali plavanje. Intenzivnejšim vadbam se raje posvetite vsaj dve uri po obroku.      

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani