Pomanjkanje magnezija: 8 simptomov, ki opozarjajo na to, da ga v vašem telesu ni dovolj

7. 11. 2023
Deli
Pomanjkanje magnezija: 8 simptomov, ki opozarjajo na to, da ga v vašem telesu ni dovolj (foto: Profimedia)
Profimedia

Pomanjkanje magnezija je pereča težava marsikaterega posameznika, kar niti ni presenetljivo, saj ga je vse manj v zemlji in hrani. 

Ta pomemben mineral je sicer ključnega pomena za okrog 300 biokemičnih procesov v telesu, prav tako vpliva na presnovo, imunski sistem in krvni tlak.  

Vzroki pomanjkanja magnezija:

  • Odvisnost od sladkorja.
  • Pitje gaziranih pijač.
  • Diagnoza celiakije ali Crohnove bolezni.
  • Pretiravanje s pitjem gaziranih pijač.
  • Preveč mlečnih in rafiniranih živil v prehrani.
  • Premalo zelene listnate zelenjave na jedilniku.
  • Starost in jemanje določenih zdravil.
  • Diabetes tipa 2.
  • Na pomanjkanje magnezija vplivajo tudi vsakodnevno pretirano uživanje sladkorja in kofeina.  

Kateri so pogosti simptomi pomanjkanja magnezija?

Mišični krči  

Med simptomi pomanjkanja magnezija so mišični krči, ki nastanejo zaradi neravnovesja kalcija, magnezija in kalija. Bistveno vlogo ima prav vsak izmed teh elektrolitov, saj pomagajo vzdrževati ravnovesje tekočine v krvi in ​​mišicah.

Anksioznost in depresija

Številne raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje magnezija vpliva tudi na duševno zdravje. Magnezij sodeluje pri uravnavanju delovanja možganov, njegovo pomanjkanje pa lahko pogosto povzroči depresijo, tesnobo in upad kognitivnih sposobnosti.

Hormonske težave

Tudi krči med menstrualnim ciklom so lahko povezani z ravnmi magnezija. Dr. Carolyn Dean, avtorica knjige "The Magnesium Miracle", pogosto priporoča, da ženske s težavnimi in bolečimi menstruacijami pred pojavom teh simptomov jemljejo magnezij.  

Nosečniške tegobe

Magnezij se pogosto uporablja tudi v pomoč pri hipertenziji in mišičnih krčih, ki so povezani z nosečnostjo. Prav tako zmanjšuje tveganje prezgodnjega poroda in lajša glavobole.  

Težave s spanjem

Marsikateri strokovnjak magnezij poimenuje mineral sprostitve, saj pred spanjem pomaga sprostiti telo in misli, posledično pa pripomore k bolj kvalitetnemu spancu.   

Pomanjkanje energije

Primanjkljaj magnezija se opazi tudi pri energiji. Človek, ki mu primanjkuje tega minerala, nima dovolj moči na celični ravni, je utrujen in brez energije.  

Kalcifikacija žil  

Čeravno kalcifikacija žil ni eden prvih simptomov pomanjkanja magnezija, velja za enega najnevarnejših. Kalcifikacija je proces odlaganja kalcija v krvnih žilah, posledično pa privede do koronarnih težav, kot so srčni infarkt, odpoved in bolezni srca. V raziskavi Framingham Health Study je bilo ugotovljeno, da zadostno uživanje magnezija pripomore k manjšemu tveganju za bolezni srca.

Kako si lahko pomagate?

Novejša znanstvena dognanja so pokazala, da je nizko raven magnezija najbolje nadomestiti s peroralnimi prehranskimi dopolnili in lokalno, kar pomeni z uporabo magnezija v obliki pršila, ki ga nanesete na kožo. Raztopino magnezija telo najhitreje absorbira, če jo razpršite po koži, saj preide neposredno v krvni obtok. Prednost je tudi v tem, da telo vzame toliko magnezija, kot ga potrebuje, preostalega pa pusti. Magnezij je mogoče dobiti tudi v živilih kot so ribe, oreščki, zeleno listnata zelenjav, banane, temna čokolada, polnozrnate žitarice, semena in avokado.   

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: