6 simptomov, ki lahko kažejo na to, da z vašimi jajčniki ni vse v redu

6 simptomov, ki lahko kažejo na to, da z vašimi jajčniki ni vse v redu (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2018

Rak jajčnikov je pri nas eden izmed najpogostejših rakavih obolenj pri ženskah, zato bodite previdni, če zasledite katerega od teh simptomov.

"Rak jajčnikov je deseti najpogostejši rak pri ženskah v Sloveniji, v letu 2014 je v Sloveniji na novo zbolelo 166 žensk. Med raki rodil ima najvišjo umrljivost. Najpogosteje zbolevajo ženske med 55. in 65. letom," pišejo na spletni strani Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Velika težava je ta, da ga je težko odkriti – še posebej zato, ker simptomi niso specifični in jih lahko pripišemo tudi drugim boleznim.

"Prvi znaki bolezni se pojavijo relativno pozno, pri razširjeni bolezni pa imajo ženske motnje v odvajanju urina in blata, bolečine v trebuhu ter povečan obseg trebuha zaradi nabiranja tekočine," so še zapisali na zgoraj omenjeni strani.

Tukaj je nekaj najpogostejših simptomov, ki lahko nakazujejo na težave z jajčniki:

Napihnjenost

Trebuh imate napihnjen, čeprav niste veliko jedli ali pili. A napihnjenost takoj ne pomeni resne zdravstvene težave. Če pa ta traja dlje časa, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Sicer pa lahko tukaj preberete, kako odpraviti vsakdanjo napihnjenost, ki ni posledica zdravstvenih težav.

Bolečina v trebuhu in medenici

Ostra in nenehna bolečina v medenici in spodnjem delu trebuha, ki ni posledica menstrualnih krčev, je lahko prav tako znak, da bi morali obiskati ginekologa

Slab apetit

Imate občutek, da ste siti tudi takrat, ko niste nič jedli? Če nimate apetita in jeste zelo malo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Pogosto obiskovanje stranišča (uriniranje)

Potreba po pogostejšem uriniranju, včasih tudi 3 ali 4 krat v eni uri, je lahko znak, da z vašimi jajčniki nekaj ni v redu.

Preberite tudi 9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti).

Pretirana vaginalna krvavitev

Krvavitev po menopavzi in rektalna krvavitev sta možna simptoma raka jajčnikov. Če to traja več kot mesec dni, je skrajni čas, da obiščete ginekologa.

Bolečine v hrbtu, zaprtje, utrujenost, nenadna izguba teže

Vsi ti simptomi lahko kažejo tudi na nekatere druge bolezni, a je kljub temu dobro – še posebej, če hkrati izkusite katerega od zgoraj naštetih simptomov – da obiščete zdravnika.

Več o rakavih obolenjih rodil nasplošno in njihovih simptomih si lahko preberete tukaj.

Preberite še: Hormonska dieta: Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje?

Priporočamo tudi: Je obrok pred spanjem dobra ali slaba odločitev, če želite izgubiti kilograme?