Če po nepotrebnem zadržujete vodo, resno ogrožate svoje zdravje!

Če po nepotrebnem zadržujete vodo, resno ogrožate svoje zdravje! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 8. 2022

Občasno vsi to počnemo. Ker smo morda ravno sredi dela, ki ga seveda želimo najprej dokončati. Vendar urologi opozarjajo, da to ni dobro. Preverite, zakaj. 

"Ljudje bi morali biti bolj pozorni na svoj mehur in sečila", je med drugim za MBG povedala dr. Vannita Simma-Chiang.

Mehur je treba najprej izprazniti takoj, ko zjutraj vstanete, tekom dneva pa nikar ne zadržujte vode, opozori. "Ljudje to pogosto ignorirajo, ker si želijo najprej opraviti delo, sredi katerega so začutili potrebo. Če to počnejo dovolj pogosto, jih bo telo v nekem trenutku pustilo na cedilu. Takrat bodo soočeni s posledicami svojih dejanj na svojem zdravju."

Dr. Judd W. Moul, direktor oddelka za urološko kirurgijo na kliniki Duke, prav tako opozori, da je zadrževaje vode slaba ideja, kot dokaz pa zna povedati kar nekaj precej grozljivih zgodb, s katerimi se je srečal pri svojem delu. 

Ko je kot zdravnik delal v vojski, je k njemu prišel mlad vojak, ki se je preteklo noč močno napil in onesvestil. "Njegov mehur je zadrževal toliko tekočine, ki bi predstavljala ekvivalent trem steklenicam vina in se tako napihnil, da je bil kot vreča. Po tem pacient ni mogel nikoli več normalno urinirati, štiri- do šestkrat na dan pa so mu morali v penis vstaviti kateter," pove dr. Moul. 

To je seveda eden najslabših možnih scenarijev. Če ste denimo na poti in morate malce potrpeti do naslednjega stranišča, to ne bo povzročilo takšne trajne škode. Toda če to počnete nenehno in dlje časa ignorirate potrebe telesa, lahko s tem resnično škodujete mehurju. 

PREVERITE ŠE: Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)

Profimedia

Z nenehnim zadrževanjem vode so pogosto povezane tudi okužbe sečil in druge zdravstvene težave, kot je inokontinenca, ledvični kamni in kronična bolečina. Zadrževanje vode sicer ne povzroči okužbe neposredno, lahko pa omogoča razmnoževanje bakterij v mehurju.

Urologinja je še poudarila, da bi morali ljudje mehur izprazniti najmanj štirikrat dnevno, ob tem pa tudi preveriti, kakšne barve je njihov urin. Če je ta denimo temen, je to lahko znak, da ste dehidrirani.

Zaključek:

Čeprav občasno zadrževanje ne predstavlja nujno tveganja za zdravje, je bolje imeti zdrave navade in prisluhniti svojemu telesu. Pomembno je tudi, da vsak dan poskrbite za ustrezno hidracijo. Če pa ugotovite, da je prišlo do kakršnihkoli sprememb, v občutku v mehurju, pri uriniranju ipd., se takoj pogovorite z zdravnikom, da se prepričate, ali gre za kaj resnejšega. 

Preverite še:
Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju