Dobra prebava – sproščeni prazniki

31. 3. 2013
Deli
Dobra prebava – sproščeni prazniki (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Spet so tu dnevi, ko vsi povsem sproščeno in brez slabe vesti jemo vse po vrsti. A kaj, ko naše telo ni navajeno na take količine hrane in na tako težka živila. Hitro nas doletijo neprijetna napihnjenost, zabuhlost, vetrovi ... Poiskali smo nekaj preprostih pravil, da boste svojo prebavo tudi med 'težkim hranjenjem' ohranili v najlepšem teku.

Slastne pečenke, ribe, bogate solate, krepilne priloge, kremaste torte, dišeči kolači, potica ... Vse to vas osrečuje v tem posebnem obdobju, nikakor pa od veselja ne vriska vaš želodec.

Velikokrat se vam spahuje, hrana se dviguje, pojavijo se zaprtost, bolečine v želodcu, slabo počutje – malce zaradi slabe vesti, veliko zaradi prepolnega želodca.

A za vas imamo nekaj najboljših zaveznikov v boju s takšnimi težavami.

Poskrbite za žolč

Velika pomoč za vaš žolč. Po dnevih, ko ste veliko pili in jedli, imate občutek, kot da vas v trebuhu nekaj ščipa. To je najpogosteje znak za težave z žolčem. Žolč namreč deluje podobno kot sredstvo za pomivanje posode – razmasti hrano, da gre bolj lepo predelana v želodec. Samo tako naša prebava normalno deluje.

No, žolču lahko odlično pomagata dva sadeža iz narave. Prve so kraljevske artičoke (v lekarnah lahko najdete tudi njihova nadomestila v obliki tablet). Artičoke vsebujejo holagog, ki pospešuje nastajanje in pretok žolča.

Najbolje je, da za 'razmastitev' z artičokami poskrbite, preden se lotite hrane.

Odlične so tudi kapsule, ki poskrbijo za kurjenje maščob, zlasti tiste, ki vsebujejo liste indijske fige, ki so bogati z litraminom. Kapsule, ki vsebujejo litramin, vzemite takoj po zaužitju mastnega obroka.

Krompirjev sok preprečuje nastanek želodčne kisline

Sperite kislino. Če popijemo 2 dl svežega krompirjevega soka, ki je kislina (največ je folne kisline), se primarno želodčna kislina razredči, v stiku s folno kislino se ustvari reakcija in obe razpadeta v organske luge.

C-vitamin, ki je antioksidant in ga je veliko v krompirjevem soku, ohladi želodec, lug, ki nastane, je organski in biorazgradljiv, zato v želodcu že po eni minuti po zaužitju čutimo blagodejen učinek.

Zato naj vam še mimogrede namignemo, da ni nič čudnega, če po tednu dni uživanja krompirjevega soka zdravniki ugotovijo zaraščen ulkus, težave pa že po prvem kozarcu soka izginejo. Če imamo v želodcu preveč kisline in toplote, moramo popiti kislino, ki bo v stiku z želodčno kislino ustvarila tako reakcijo, da bo nastal organski lug.

Če želodcu dodamo lužino, ki prevlada kislost, in to je običajno v tableti, se ustvari anorganski lug, ki prej ali slej naredi luknjo v želodcu (vse tablete proti želodčni kislini).

Janežev čaj za napet trebuh

Če imate napet trebuh in vas dajejo neprijetni vetrovi, potem začnite razmišljati, kako pomagamo dojenčkom, ki imajo krče. Pijte janežev in komarčkov čaj, dodajte kumino. Najbolje je, da skodelico čaja popijete takoj po jedi.

Tudi ingver zelo pomaga pri napihnjenosti – lahko ga zaužijete pred jedjo in po njej, lahko pa ga dodate kar v samo jed. Seveda za težave dobite zdravila tudi v lekarni.

Suhe slive aktivirajo črevo

Ubogajte črevesni trakt. Ja, preveč hrane naenkrat lahko pusti tudi neprijetno posledico – zaprtje. Zelo pomagajo dolgi sprehodi in gibanje. Privoščite si tudi navaden jogurt, kislo mleko ali kefir.

Zagotovo vam bodo pomagale tudi suhe slive, ki jih za zajtrk lahko dodate ovsenim kosmičem. Zelo učinkoviti so tudi preparati na osnovi rabarbare.

Prehana

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord