Intimne infekcije in ustrezni postopki zdravljenja v akutnih primerih

Intimne infekcije in ustrezni postopki zdravljenja v akutnih primerih (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2009

Moderni antimikotiki, virostatiki in antibiotiki zelo hitro in trajno odpravijo skoraj vse vrste glivic, virusov in bakterij. Poleg tega lahko tudi sami zelo dobro okrepite svoje obrambne mehanizme. Razkrivamo vam ustrezne postopke zdravljenja v akutnih primerih.

Prvo zelo pomembno dejstvo: v zadnjih letih je prav pretirana čistoča, in ne pomanjkljiva higiena, umazana stranišča in menjava intimnih partnerjev, pripomogla k zelo hitremu naraščanju intimnih okužb.

Drugo dejstvo: dve od treh žensk so se že srečale z nožničnimi glivicami. Vsaka druga celo večkrat. Vsaj tako pogosto se pojavljajo tudi bakterijske infekcije. Toda namesto da bi takoj obiskale ginekologa ali pa lekarno, številne ženske čakajo in tako le še poslabšajo položaj.

Hitra pomoč pri glivicah

Čisto vseeno, ali gre za glivice v nosu ali pa nožnici: za zaščito sluznice pred izsušitvijo je zelo pomembna vlažnost. Pogosto umivanje in trajna uporaba damskih vložkov sta zato enako škodljiva kot recimo trajna uporaba nosnega spreja. Izsušena vaginalna sluznica omogoča predvsem razširitev glivic, ki so tako ali tako ves čas prisotne v našem telesu.

Simptomi: drobljiv, bež obarvan izcedek, pordelost, srbenje, blag smrad.

Takojšnja pomoč: vaginalne tablete ali mazila s klotrimazolom (na primer canesten); pri ponavljajočih se glivičnih infekcijah pomaga kura z mlečno kislino.

K zdravniku: če ste noseči ali pa če težave ne izzvenijo niti po samozdravljenju; pri ponavljajočih se infekcijah se pozanimajte o cepljenju z bakterijskimi osnovami.

Preventiva: mlačna voda in blagi losjoni za umivanje manj škodujejo nožnični flori. Izogibajte se podhladitvam (na primer zaradi mokrih kopalnih oblačil) in pregretju (na primer v toplih masažnih bazenih).

Zaščita pred bakterijami

Pomembna funkcija sramnih ustnic je tudi zaščita pred bakterijami. Zunanji intimni predel je poseljen z mikrofloro, ki varuje pred kislinam. Drgnjenje zaradi preozkih hlač, zarezujoče spodnje perilo in tudi seks oslabijo to naravno zaščito. Poleg tega lahko bližina sečnice in napačno brisanje po opravljanju male potrebe pogosto privedeta do bakterijske 'vaginoze'.

Simptomi: neprijeten ribji vonj, lahne zbadajoče bolečine; malce spremenjen, a bolj voden izcedek.

Takojšnja pomoč: vaginalni gel iz lekarne z mlečno kislino in glikogenom normalizira kislinsko zaščito, spodbuja tvorjenje dobrih mlečnokislinskih bakterij in prežene škodljive.

K zdravniku: ob trajajočih težavah, povišani temperaturi in seveda, če ste noseči (zaradi tveganja za zgodnji porod). Antibiotiki pomagajo zelo hitro.

Samopomoč: hladni oblivi nog pospešijo prekrvavitev v trebuhu in krepijo imunski sistem. Hrana z veliko C-vitamina neguje sluznico od znotraj. Vaginalna izpiranja s sadnim kisom (2 žlici na pol litra prekuhane vode) stabilizirajo nožnično okolje. Med nosečnostjo se lahko sami testirate s posebno rokavico.

Zaustavite trihomonade

Številni povzročitelji se v kislem nožničnem okolju ne morejo razširiti, čeprav so že zašli v nožnico. Primer: parazit Trichomonas, ki ga ima skoraj vsaka osma ženska in se prenaša s spolnimi odnosi. Nevarnost obstaja le takrat, kadar se spremeni pH-vrednost nožnice.

Simptomi: poleg gnilega vonja še penast, rumenkasto zelen izcedek s srbenjem, pordelostjo in bolečinami (tudi med mokrenjem).

Takojšnja pomoč: da bi preprečili razširitev v sečni trakt, kar najhitreje obiščite zdravnika.

Pomembno: zdraviti se mora začeti tudi vaš partner.

Samopomoč: kondomi ščitijo pred prenašanjem bolezni. Prav tako tudi vse, kar krepi kislinsko zaščito nožnice, na primer tudi nepasterizirani navadni jogurt – preden se odpravite spat, ga z injekcijo brez igle preprosto nanesite v nožnico.

Mazilo proti herpesu

Virusa se prav tako nalezete s seksom z okuženim partnerjem, ki se pogosto niti ne zaveda, da je okužen. Po prvi infekciji – herpes se večinoma pojavi tri do deset dni po spolnem odnosu – se lahko herpes še ponovi.

Simptomi: srbeč, pekoč mehurček na sramnih ustnicah, ki je pogosto zelo boleč – podoben tipičnemu herpesu na ustnicah.

Takojšnja pomoč: mazila z Acyclovirjem, tablete proti bolečinam in hladilni geli.

K zdravniku: ob trajajočih težavah in med nosečnostjo.

Samopomoč: zaščita s kondomi, po potrebi nanesite tudi izvleček melise.