Je smiselno prestavljati menstruacijo?

7. 8. 2011

Veliko žensk, ki uživa kontracepcijske tablete, je na svojo roko, tako da so preskočile enotedensko pavzo brez tabletke, že vsaj enkrat 'prestavilo' menstruacijo, če se jim je zdelo, da bi ta lahko pokvarila njihove načrte.

Pomikanje naprej ali odlog

Mesečno krvavitev lahko sprožimo tudi nekaj dni prej ali pa jo premaknemo na nekaj dni pozneje. Če bi jo radi pomaknili naprej, morate toliko dni prej prenehati jemati tabletke, če pa želite, da krvavitev nastopi pozneje, jemanje tabletk nadaljujte tudi v dnevih pavze in še naprej. Ženske, ki ne jemljejo kontracepcijskih tabletk, morajo dobiti predpisan hormonski preparat.

Kako pogosto lahko prestavimo menstruacijo?

Ginekologi pravijo, da bi to bilo teoretično možno 12-krat na leto, vendar pa to seveda ni najbolj priporočljivo. Ženske, ki želijo prestaviti mesečno perilo več kot tri- do štirikrat letno, se morajo s svojim ginekologom pogovoriti o zamenjavi kontracepcijske metode.

Tabletke za dolgoročno uporabo

Za dolgotrajno uživanje tabletke brez mesečnih krvavitev so po današnjih spoznanjih primerni le nizko dozirani enofazni preparati, t. i. mikrotabletke. Poleg tabletk so na voljo tudi druge metode – na primer trimesečna injekcija, hormonska spirala ali pa kontracepcijske paličice, ki povzročijo, da mesečna krvavitev skorajda popolnoma izostane.

Brez bolečin

Če uživamo tabletke brez potrebne pavze, raven hormonov večinoma ne upade. Brez hormonskih nihanj izzvenijo tudi nezaželeni stranski učinki, kot so bolečine v trebuhu in križu in tipične migrene. Ginekologi daljši ciklus uživanja kontracepcijskih tablet svetujejo predvsem pri težavah, kot so endometrioza, ponavljajoče se ciste na jajčnikih, miomi in pri pomanjkanju železa.

Če je vam je ginekolog dovolil uporabljati kontracepcijske tabletke, potem lahko tudi prestavljate menstrualne krvavitve. A vseeno, pozor!

Obstajajo omejitve glede jemanja tabletk, ki niso priporočljive in dovoljene za ženske, ki imajo visok krvni pritisk, močne migrenske glavobole z auro, nepojasnjene nožnične krvavitve, raka na dojki ali maternici in za ženske, ki so že izkusile kap, infarkt, so imele težave s krvnimi strdki ali bolezni jeter.

Tabletke prav tako niso priporočljive za ženske z zgodovino tromboze v družini in kadilke, ki so starejše od 35 let.

Značke: menstruacija