Jesen in zima brez prehlada

4. 10. 2013
Deli
Jesen in zima brez prehlada (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Dobra izbira hrane vam bo pomagala, da preživite jesen in zimo brez mučnih prehladov in nadležne gripe. A treba se je malo poglobiti ... Kaj bi morali 'postaviti' v prvo linijo obrambe pred bacili?

Nujno izberite nekaj živil, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3 (losos, tun, skuša ...), ne pozabite na sadje in zelenjavo, pa na jogurt, česen ... no, pojdimo počasi.

Kamenica

Cink, osnovni mineral, ki je v školjki kamenici, ima zelo močan vpliv na prehlad. Cink vam pomaga krepiti odpornost, če pa boste že zboleli, bo bolezen trajala veliko krajši čas kot brez njega, pravi kanadska študija.

No, dodatki cinka imajo lahko zelo zoprne stranske učinke, zato vam priporočamo uživanje veliko školjk in drugih morskih sadežev, jejte grah, žitarice in oreščke.

Semena janeža

Zdravilne snovi v janežu je poznal že 'oče' medicine  Hipokrat, danes pa strokovnjaki janež priporočajo za lažje izkašljevanje in čiščenje dihalnih poti.

Najbolje je, da jeste surova semena, učinkovit pa je tudi janežev čaj z medom in cimetom.

Čaj

Vse vrste čaja vsebujejo antioksidante, poznane pod imenom katehin, ki imajo posebno nalogo, da branijo telo pred bolez­nimi.

Po neki japonski študiji imajo ljudje, ki vsakodnevno pijejo čaj, trikrat manj možnosti, da zbolijo za gripo, in prav tako so bolje zaščiteni pred rakom in srčnimi boleznimi.

Feferoni

Poleg citrusov in pekoče paprike so prav feferoni najbolj bogati z vitaminom C, ki je odličen borec v boju z bakterijami in virusi. En mali sadež vsebuje kar 150 mg vitamina C, medtem ko ima pomaranča le 100 mg tega vitamina.

Zakaj je pekoče tako zdravo? Zdravje se skriva v kapsaicinu, ki je v feferonu. Ta čisti dihalne poti in lajša prehodnost sinusov.

Gobe

Tudi gobe vsebujejo veliko antioksidantov, kalija, vitamina B in vlaknin. Sveže gobe so super za krepitev naše odpornosti.

Perutnina

Proteini, ki so v belem mesu, dajejo telesu dovolj energije, da se bori proti bakterijam in virusom. Prav zato si v teh hladnih jesenskih dneh privoščite kakšen kos mesa.

Brazilski oreščki

Brazilski oreščki vsebujejo ogromno selena, ki varuje celice pred delovanjem prostih radikalov in ugodno vpliva na delovanje celotnega imunskega sistema.

Korenje in krompir

Betakaroten v korenju in krompirju je nujen, saj pomaga vitaminu A, da ga telo absorbira. Posebno dobro je uživati večje količine betakarotena, če imamo vneto sluznico, grlo in nos.

Sončnična semena

Posebna zanimivost sončničnih semen je vsebnost vitamina C, ki je podobno kot vitamin E močan antioksidant, ki zavira delovanje prostih radikalov.

Poleg tega semena vsebujejo veliko fitosterolov, ki dokazano zmanjšujejo raven holesterola v telesu. Molekularno so mu namreč podobni in telo jih v tankem črevesju absorbira namesto holesterola.

Sončnična semena so tudi polna pomembnih mineralov, kot je npr. magnezij, mineral, ki sprošča mišice in telesne živce.

Česen

Redno uživanje tega čudovitega naravnega antibiotika vam bo zagotovo zmanjšalo možnost obolenja za gripo vsaj za polovico. Najboljša izbira je sveži česen, saj se s kuhanjem izgubljajo antioksidanti.

Borovnice

Američani imenujejo plodove borovnice tudi 'jagode za možgane ali zdravje', saj vsebujejo ogromno hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih premore petkratna količina jabolk, bučk, brokolija ali korenja.

Poleg tega vsebujejo tudi velike količine rastlinskih hranilnih snovi, zlasti antocianina – bolj je borovnica temna, več antocianina vsebuje.

Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo, pektini, ki jih borovnice vsebujejo, pa spodbujajo tudi izločanje sline in hkrati pomagajo pri prebavi.

Jogurt in kefir

Bakterije v jogurtu in kefirju so zaveznice zdrave mikroflore, ki je potrebna za dobro odpornost in obrambo pred boleznimi.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek