Kdaj glavobol nakazuje na možganski tumor?

Kdaj glavobol nakazuje na možganski tumor? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2022

Kdaj glavobol postane zaskrbljujoč? Preverite.

Najpogosteje pride do glavobola zaradi dehidracije, nespečnosti, pretirane uporabe ekranov ali stresa. A včasih lahko nakazuje tudi na resnejše težave, kot je denimo možganski tumor.

Brez skrbi: verjetnost za takšen pojav je precej majhna. Zdravniki pri približno 5 ljudeh od 100.000 odkrijejo možganski tumor. Po podatkih Ameriškega združenja za boj proti raku je vaše življenjsko tveganje za maligni tumor možganov ali hrbtenjače manjše od 1 %.

Vseeno pa je dobro, da ste na pozorni na simptome in po potrebi obiščete strokovnjaka.

Kdaj je glavobol znak možganskega tumorja?

Stroka opaža, da se v primeru možganskega tumorja glavobol pojavi šele takrat, ko je tumor že precej velik. Navadno glavobol ni prvi indikator možganskega tumorja; pogosteje so prvi znaki druge nevrološke težave, kot so epileptični napadi, težave z vidom, šibkost ene strani telesa ali nejasen govor.

V kasnejši fazi pa res lahko pride do glavobola, ki je precej podoben drugim glavobolom - zlasti migreni. Zaskrbljujoče je tudi, če sicer niste imeli težav z glavoboli, nato pa so se te nepojasnjeno naenkrat pojavile.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Če nenadoma doživite zelo hud glavobol, ali če glavobol spremljajo bolečine v vratu, bruhanje, visoka vročina, težave z govorom, zmedenost ali šibkost, si nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Toda tudi če ne gre za nujno stanje, je lahko obisk strokovnjaka smiseln. Tudi, če imate pogoste migrene se lahko posvetujete z zdravnikom - verjetnost za resnejše težave je sicer majhna, vseeno pa vam ne bo škodil preventivni dodaten pregled ali koristen nasvet, kako svoje težave lahko omilite.

Vir: prevention.com