Klimatska terapija: Zdravljenje s pomočjo dražljajev iz narave

Klimatska terapija: Zdravljenje s pomočjo dražljajev iz narave (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2011

Klimatska terapija je zdravljenje s pomočjo dražljajev iz narave. Za preventivo, zdravljenje in vitalnost poskrbijo ustrezna nadmorska višina, čist zrak in morje.

Morski zrak – globoko dihajte na plaži

Močan veter z morja in mivka med prsti za številne pomenita čisti užitek. Toda 'dr. morje' zmore še veliko več.

Posebnost:

Lahko gre za našo obalo ali pa otoke Severnega morja – močan veter, sonce, morje in predvsem zaradi morskih vetrov nadvse čist, nealergen zrak, bogat z jodom in soljo, utrjuje, aktivira presnovo in krepi obrambne mehanizme telesa.

Kdaj pomaga:

Pri alergičnih obolenjih, kot so nevrodermitis, astma ali seneni nahod, morsko podnebje dobesedno razbremeni dihalne poti in kožo. Morske kopeli z intenzivnimi UV-žarki blažijo luskavico in ekceme. Zrak deluje pomirjevalno na razdražene bronhije in čisti sluznico.

Tveganja:

zaradi pelodne obremenitve iz zaledja za alergike niso primerne nekatere plaže ob Severnem morju in večina območij ob Baltiku! Previdno: v primeru srčne insufience ali po akutnem infarktu bi lahko dražilno podnebje prej škodilo kot koristilo!

Helioterapija – okrepite se na soncu

Že Sissi, slavna avstrijska cesarica, se je zaradi depresij s pomočjo svetlobne terapije zdravila na Krfu.

Posebnost:

Kratkovaloven UVB-del sončne svetlobe prek kože aktivira naš imunski sistem in pospeši tvorjenje D-vitamina – pomembnega tvorca trdnosti kosti in zaščitnika pred rakom, sladkorno boleznijo in srčnim infarktom. Poleg tega telo na soncu izloča tudi hormone sreče.

Kdaj pomaga:

Zanesljivo pri kožnih boleznih, kot sta nevrodermitis in luskavica. Pomirjevalen učinek UV-svetlobe na imunski sistem pomaga blažiti vnetja, ki so vzrok za nadležno srbenje in rdečico kože. S pomočjo UV-žarkov se pozdravijo tudi akne. Po najnovejših spoznanjih lahko sončne kopeli zmanjšujejo celo tveganje za zoženje žil zaradi strjevanja krvi (tromboza).

Pomembno:

Na kožo ne smete nanesti nobene kreme, zato morate dobro poznati čas, ko se lahko brez zaščite izpostavljate soncu.

Sredogorje – nežen počitek v gozdovih

Zeleni gričevnati vrhovi, temno modra jezera in neverjetno blago podnebje – sredogorje je prav zaradi tega zelo dragoceno.

Posebnost:

Na nadmorski višini med 300 in tisoč metri gozdno bogastvo ob vsakem letnem času skrbi za blago podnebje, ki ne draži. Drevesa ščitijo pred visoko vročino ter tudi nihanji temperatur in vlažnosti zraka. Veter ne piha tako močno in intenzivnost žarčenja je manjša kot v visokogorju ali pa ob morju. Poleg tega je zrak svež in bogat s kisikom.

Kdaj pomaga:

Od številnih omenjenih blažilnih dejavnikov imajo posebne koristi predvsem obremenjeni bolniki – na primer po težki bolezni, kot so rak, srčne in žilne bolezni, bolezni obtočil. Nežen trening brez ekstremnih obremenitev, na primer hoja ali gimnastika, okrepi krvni obtok in pomaga telesu pri obrambi imunskega sistema.

Tveganja:

Pri depresijah je sredogorje manj primerno od sončnega visokogorja ali pa svežega, intenzivnega morskega podnebja.

Visokogorje – regeneracija v gorah

Sonce, čist, suh zrak, žareče modro nebo in gore, ki kar vabijo k pešačenju – v legah od tisoč do tri tisoč metrov nad morsko gladino vlada visokogorsko podnebje.

Posebnost:

Značilni so nizek zračni pritisk, nizka vlažnost zraka, čistost zraka in intenzivni UV-žarki. V ozračju skorajda ni zaznati alergenih pelodov in škodljivih snovi. Dodatna prednost: zahvaljujoč hladnejšim nočem in majhni vlažnosti zraka, skoraj ni pršic hišnega prahu.

Kdaj pomaga:

Idealno za alergike na pršice, astmatike, paciente z obstruktivnim bronhitisom, ob zvišanih vrednostih maščob v krvi, visokem pritisku in tudi pri splošni neodpornosti. Pešačenje v alpskem visokogorju pospešuje telesno pripravljenost, dihalne poti pa se odpočijejo. Že štiritedenske počitnice imajo podoben učinek kot zdravila za zniževanje krvnega pritiska. Večinoma se precej zmanjša tudi uporaba zdravil proti astmi.

Tveganja:

Previdno pri oslabelosti srca.