Najboljši nasveti za zdravo srce

27. 7. 2010

Vse več žensk je zaradi obremenitev doma in v službi pod stalnim stresom. Na srečo se ga da z nekaj spremembami omiliti in okrepiti srce.

Najprej dobra novica – tveganje za umrljivost žensk za srčnim infarktom se je v zadnjem desetletju zmanjšalo za polovico. Kljub temu je nevarnost pri ženskah dvakrat večja kot pri moških, predvsem zaradi tega, ker je bolezen pri ženskah diagnosticirana veliko pozneje ali pa je zdravljena napačno.

Krvni tlak lahko znižate že z nekaj minutami gibanja

Normalen krvni tlak zelo dobro vpliva na zdravo srce. Optimalna zgornja vrednost je 120 mmHg, spodnja pa 80 mmHg. Toda vsaka četrta ženska nad 25. letom ima višje vrednosti.

Kako si pomagate sami: s telesno aktivnostjo boste lahko krvni tlak zmanjšali za kar 40 %.

Redno gibanje lahko zgornje vrednosti zniža za 10 mmHg, spodnje pa za 8. Poleti lahko veliko kolesarite, plavate in se sprehajate. Če imate raje skupinsko vadbo, se včlanite v fitnes.

Visok krvni tlak znižuje tudi prehrana, bogata z balastnimi snovmi (30–35 g dnevno). Sem spadajo polnozrnati izdelki, ovseni kosmiči, nebrušeni riž, krompir, zelenjava in sadje. Tudi vaši kilogrami se bodo kar topili.

Dodaten namig: tudi sol zvišuje krvni tlak. Če boste dnevno količino zmanjšali za tretjino, boste kar za četrtino zmanjšali tveganje za visok pritisk.

Vsak korak dobro dene krvnemu obtoku

Idealno se je gibati najmanj 30 minut trikrat ali pa še bolje petkrat na teden. Zadošča že strumen sprehod. Pomembno: utrip ne sme preseči izračuna 170 do 180 minus vaša starost.

Kdaj morate nujno pomisliti na več gibanja?

  • O visokem krvnem tlaku govorimo pri vrednostih 140/90 mmHg – v tem primeru ga je treba stalno nadazorovati.
  • Prevelika telesna teža – predvsem če imate preveč maščobe okoli trebuha, morate resno razmisliti o dieti.

Zdrave maščobe v slastnih ribah ščitijo žile

Posebno pozornost si zaslužijo tudi zdrave maščobe, ki ščitijo srce. Prej smo večkrat slišali, da je treba omejiti vnos maščob in tako zmanjšati vrednosti holesterola, toda danes smo priča drugačnim dognanjem.

Določene maščobe, predvsem v ribah mrzlih morij (losos, atlantski sled, skuša), krepijo srce. Njihove maščobne kisline omega 3 znižujejo vrednosti škodljivega holesterola, razširjajo krvne žile in preprečujejo skepljanje krvnih ploščic. Če ne marate rib, povprašajte v lekarni, kjer lahko kupite izdelke z maščobnimi kislinami omega 3.

Čisto novo: na berlinski univerzi so ugotovili, da za poapnenje arterij niso odgovorne le maščobe v krvi, temveč tudi prosti radikali – to so agresivne kisikove molekule, ki nastajajo med presnovo. Med drugim so tudi ugotovili, da lahko poleg sintetičnih zdravil njihovo tvorjenje in nalaganje preprečijo posebni izvlečki ginka.

Podobno deluje tudi likopen v paradižnikih. Glog poskrbi za boljšo prekrvitev v koronarnem ožilju, srce pa lahko bolje črpa kri. Že po kratkotrajni uporabi se zmanjšajo težave, kot sta na primer hitra utrujenost ali pa kratka sapa.

Vsak kilogram manj precej zmanjša tveganje za infarkt

Za skoraj vsak osmi infarkt je krivo kajenje. Ogroženi pa niso le kadilci, temveč tudi pasivni kadilci. Nova zdravila pripomorejo k odvajanju od kajenja.

Drug dejavnik tveganja je prekomerna telesna teža, ki poeg visokega krvnega tlaka povzroča še sladkorno bolezen tipa 2. Z vsakim kilogramom manj boste znižali tako tlak in vrednosti sladkorja v krvi kot tudi tveganje za infarkt.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri