Poznate ta VZROK za Alzheimerjevo bolezen? Gre za zelo preprosto vsakodnevno navado, ki lahko vpliva na razvoj bolezni!

23. 10. 2022
Deli
Poznate ta VZROK za Alzheimerjevo bolezen? Gre za zelo preprosto vsakodnevno navado, ki lahko vpliva na razvoj bolezni! (foto: Profimedia)
Profimedia

Oziroma natančneje: gre za odsotnost te navade. Kdaj ste nazadnje opravili ta pregled? Preverite v nadaljevanju, kakšno povezavo so pokazale raziskave!

Alzheimerjeva bolezen je nevrodegenerativna bolezen, ki povzroča atrofijo možganov in posledično izgubo funkcionalnih možganskih celic, pišejo na strani klinike Mayo. Bolezen je eden najpogostejših vzrokov senilne demence, ki se kaže v pozabljivosti in izgubi stika z realnim svetom. Demenca prizadene približno 50 milijonov ljudi po vsem svetu in od tega jih ima med 60 do 70 % Alzheimerjevo bolezen. 

Kljub razširjenosti Alzheimerjeve bolezni, zlasti med starejšo populacijo, stroka še vedno ne ve natančno, ki povzroči razvoj bolezni.

Starost ni neposreden vzrok, je dejavnik tveganja – po 65. letu se število bolnikov približno vsakih pet let podvoji. Upoštevati je treba tudi genetska tveganja, saj družinska anamneza kaže na večjo  verjetnost za razvoj bolezni. 

PREVERITE tudi: Če medtem ko ležite na hrbtu opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom

Poleg znanih dejavnikov tveganja obstaja še en, manj znan dejavnik, ki bi lahko bil vzrok za Alzheimerjevo bolezen ...

Preverite v nadaljevanju!
Profimedia

Slaba osebna higiena!

Ali to pomeni, da ste izpostavljeni tveganju vsakič, ko izpustite tuširanje? Seveda ne nujno.

Ko je govora o povezavi med osebno higieno in Alzheimerjevo boleznijo, znanstveniki kot enega največjih dejavnikov tveganja izpostavljajo predvsem slabo ustno higieno.

Študija iz leta 2020, objavljena v publikaciji Journal of Alzheimer's Disease, je pokazala, da so bakterije, ki povzročajo bolezni dlesni, povezane tudi z razvojem Alzheimerjeve bolezni, piše National Institute on Aging. Kako natančno? Bakterija iz vnetega tkiva preide v krvni obtok in nato v možgane. 

Podobno sta pokazali tudi študiji iz leta 2019 in 2021. Prva je pokazala, da je bila bakterija Porphyromonas gingivalis, ki povzroča bolezni dlesni, prisotna v možganih nekaterih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Študija iz leta 2021, objavljena v publikaciji Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment, & Disease Monitoring, pa je pokazala, da imajo starejši odrasli, pri katerih je prisotnih veliko škodljivih bakterij v ustih, večjo verjetnost za razvoj bolezni. 

ZANIMIVO - STE OPAZILI? Zato nikoli niste videli fotografije noseče kraljice

Ostanite zdravi

Čeprav ni načina za neposredno preprečevanje pojava bolezni, nekateri dokazi kažejo, da lahko redna telesna aktivnost, kognitivni treningi in ohranjanje krvnega tlaka pod nadzorom na to pomembno vplivajo. Poleg tega je pomembno tudi vzdrževati dobro ustno higieno. 

PREVERITE ŠE: Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič