Rak na črevesju in kako se zaščitite pred njim

Rak na črevesju in kako se zaščitite pred njim (foto: Profimedia) Profimedia
6. 5. 2014 Vir: Lisa

Rak na črevesju tudi pri nas postaja eno od najpogostejših rakavih obolenj. Vendar pa imamo na voljo kar nekaj močnih orožij proti njemu: predvsem s pomočjo spremembe življenjskega stila in preventivnih pregledov. Zgodnje odkritje raka na črevesju omogoča zelo dobre možnosti za ozdravitev.

Za sicer uspešno preprečevanje raka na črevesju je najpomembnejša prav preventiva. Številnim pacientom namreč lahko že med preiskavo odščipnejo polipe, ki se lahko razvijejo v rakaste tvorbe.

Od črevesnih polipov do raka na črevesju

Poleg tega pa lahko za preprečevanje pojava te vrste raka veliko naredimo tudi sami – z zdravim življenjskim stilom.

Tumor preprečite z nožem in vilicami

Veliko rib

Strokovnjaki priporočajo mediteransko prehrano. Morske ribe (na primer losos) in hladno stisnjena rastlinska olja (na primer oljčno) vsebujejo veliko zaščitnih nenasičenih maščobnih kislin. Visok delež zelenjave, solat in sadja, ki vsebujejo balastne snovi, podpira lepo delujočo prebavo in črevesje ter pomaga preprečevati nalaganje viška kilogramov. Prekomerna teža namreč kar za 30 odstotka poveča možnost tveganja za rakavo obolenje.

Manj rdečega mesa

V državah, v katerih ljudje iz verskega prepričanja ne jedo rdečega mesa, je rak črevesja zelo redek, v tistih, v katerih pojedo veliko mesa, pa pogost. Študije so pokazale, da obstaja tesna povezanost med dnevnim uživanjem mesa (govedina, teletina, svinjina, jagnjetina), salam in slanine s povišanim tveganjem za pojav raka črevesja. Mesu se sicer ni treba povsem odpovedati: dvakrat do trikrat na teden se lahko brez skrbi znajde na vašem krožniku.

Poživila niso prijatelji črevesja

Alkohol v mejah

Alkohol v telesu sprosti proste radikale, ki poškodujejo sluznico. Ženske ne bi smele popiti več kot 0,25 l piva ali 0,125 l vina na dan. Za moške velja 0,5 l piva oziroma 0,35 l vina na dan. Vmes je treba imeti tudi nekaj dni brez alkohola. Za zdravo črevesje je pomembno tudi uživanje velikih količin vode in čaja.

Odpoved kajenju

Cigarete so pravi pospeševalec nastanka raka. Pomislite na to in se jim raje odpovejte.

Kako ubežati raku? 

Najbolje vsak dan!

Gibanje

Kdor se vsak dan z malce hitrejšim tempom sprehaja vsaj 30 minut, zmanjša tveganje za pojav raka na črevesju za 40 odstotkov.

Znanstveniki so enotnega mnenja: kolesarjenje, plavanje ali zumba – vsak vzdržljivostni šport, ki nas zabava, ima preventivni potencial.

Ne vpliva vsak dejavnik tveganja

Dednost

Vsak tretji rak črevesja je deden. Če so za rakom črevesja ali želodca ali maternice zboleli stari starši, starši ali bratje in sestre, je treba s preventivo začeti pri 25. letu starosti.

Starost

Z vsakim letom starosti se zviša verjetnost obolenja. Ker rak črevesja ne boli in dlje časa ne kaže nobenih simptomov, je zelo pomembno zgodnje odkrivanje.