Resnice in zmote o migreni

11. 9. 2009

Ker o njej kroži veliko klišejev, smo preverili, kateri so resnični in kateri ne.

Imam pogoste glavobole, torej sem migrenski bolnik.

Ni res. Čeprav je migrena pogosta bolezen, gre le za eno izmed oblik glavobola. O njej lahko govorimo, če se napad z enakimi značilnostmi – utripajoča bolečina le na eni strani glave, ki je močnejša ob premikanju, spremljajo pa jo slabost in/ali bruhanje ter občutljivost za svetlobo in hrup – pri posamezniku ponovi vsaj štirikrat v življenju.

Vzrok za migreno je lahko hormonski.

Res je. Pogosto je tako. Za migreno večkrat trpijo ženske. Običajno se pojavi v puberteti in izzveni po menopavzi. Nosečnost napade umiri, po prenehanju dojenja pa se lahko ponov­no okrepijo. 25 odstotkov bolnic z migreno napade doživlja le v času menstruacije.

Takšne primere lahko zdravimo z jemanjem progestagenske tabletke, ki omili menstruacijo. 60 odstotkov žensk pa ima napade migrene v celotnem ciklusu, le da so v času menstruacije navadno še hujši. V tem primeru se priporoča preventivno zdravljenje: betablokatorji, določeni antiepileptiki in antidepresivi, zdravila z antiserotonin­skim učinkom in blokatorji kalcijevih kanalčkov. Drugače pa se ob hujših napadih priporoča triptane, posebna protimigrenska zdravila.

Čokolada povzroča migreno.

Res je. Sproži jo zaradi serotonina, ki je prisoten v možganih ter vpliva na razpoloženje, spanec in pojav migrene. Uživanje čokolade v velikih količinah je lahko vzrok za izbruh migrenskega napada predvsem pri mladih dekletih.

V nosečnosti migrene ne moremo zdraviti.

Je res in ni res. Med nosečnostjo nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki jih pogosto uporabimo za samozdravljenje, ne smemo jemati. Tako ostaja najboljše zdravilo za migreno počitek, po potrebi pa vendarle lahko vzamemo kate­ro od dovoljenih preventivnih ali kurativnih zdravilih.

Nespečnost povzroča migreno.

Res je. Nove raziskave so pokazale, da 70 odstotkov bolnikov z migreno slabo spi, medtem ko ima težave s spanjem na splošno 20 odstotkov ljudi.

Bolniki z migreno se bolezni ne morejo otresti.

Ni res. Polovica oblik te bolezni je benignih in se z leti umirijo. Menopavza na primer ‘pozdravi’ dva od treh primerov migren.

Kako se izogniti migreni?

  • Poskrbite za redne obroke, saj lahko nizka raven sladkorja v krvi sproži napad.
  • Ne uživajte preveč kofeina, alkohola in sladkarij.
  • Pazite na telesno težo in dobro telesno pripravljenost.
  • Privoščite si dovolj spanja.
  • Vzemite si čas za sprostitev ter se naučite obvladovati stres.
  • Tih in temen prostor bo vsaj omilil prihajajoči napad.

vir: Elle