Ušesa si čistite prepogosto!

Ušesa si čistite prepogosto! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2015

Kako pogosto si čistite ušesa? Kaj pa, če bi vam povedali, kako redko bi si jih v resnici morali, in da pri tem sploh ne bi smeli uporabljati vatiranih palčk? 

Vatirane palčke so nevarne

Preden se lotimo vprašanja, kako pogosto bi morali očistiti ušesno maslo, poglejmo najprej s čim to storiti. Čeprav si ušesno maslo večina ljudi čisti z vatiranimi palčkami, jih stroka ne priporoča. 

"Uporaba vatiranih palčk ni priporočljiva, saj potiska ušesno maslo navznoter proti bobniču in lahko povzroči začepitev in ujet zrak," so zapisali na spletni strani Gluhi in naglušni Dolenjske. Nadalje priporočajo izpiranje sluhovoda s toplo vodo ali fiziološko raztopino, ki se dobi tudi v razprišlu v lekarni.

Znani so tudi primeri počenega bobniča med čiščenjem ušesnega masla z vatiranimi palčkami. 

Dovolj je, če ušesno maslo očistimo trikrat na mesec

Ušesno maslo je tam z razlogom. Deluje antibakterijsko in preprečuje vnetja ušesa, preprečuje tudi glivične okužbe. S prepogostim čiščenjem ušesnega masla si torej lahko naredimo več škode kot koristi. 

Ameriški pediater dr. Dale Tylor priporoča, da si čistimo ušesno maslo zgolj po toplem tušu, ko toplota stopi ušesno maslo, in še to le trikrat na mesec. Če uporabljamo vatiranega palčke, priporoča, da s prsti primemo palčko tam, kjer so konča vata. S tem preprečimo morebitne poškodbe ušesa. Maslo zgolj nežno obrišemo. 

Preverite še, zakaj so ljudje s krvno skupino 0 nekaj posebnega, pa tudi, kakšna je vaša srečna teža.