Skrb za zdravje na delovnem mestu

Skrb za zdravje na delovnem mestu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 4. 2015

Vsakodnevni stres, nepravilna prehrana in slaba klima na delovnem mestu so zgolj nekateri izmed razlogov, zakaj bi moralo več ljudi skrbeti za svoje zdravje tudi v službi.

K temu lahko veliko prispevajo prav delodajalci, katerim bi moralo biti zdravje svojih zaposlenih ena izmed pomembnih prioritet. Prevečkrat se namreč obremenjujejo z dobički, pri tem pa pozabijo na svoje zaposlene, ki s svojim delom tvegajo marsikatere bolezni. Z enostavnimi koraki lahko delodajalci in zaposleni omilijo zdravstvene tegobe in prispevajo k zdravemu življenjskemu slogu.

S problematiko promocije zdravja na delovnem mestu se ukvarja tudi Zvezdana Lubej, direktorica podjetja Kadrovske storitve, ki pravi: »Zakonsko je urejeno, da mora vsak delodajalec poskrbeti za promocijo zdravja na delovnem mestu. To podjetju prinese tudi veliko večjo produktivnost, manjšo odsotnost zaposlenih na delovnem mestu, boljšo delovno klimo in motivacijo zaposlenih. V praksi ugotavljamo, da veliko direktorjev ne razume, na kakšen način je lahko izvajanje aktivnosti Promocije zdravja, za podjetje koristno, zopet drugod pa se tega ne znajo lotiti na pravilen način.«

Promocija zdravja ni kos papirja, na katerem so napisane smernice, zato da zadostimo zakonskim zahtevam, niti zgolj najem športne dvorane. Lotiti se je moramo tako, da najprej identificiramo težavo (npr. veliko bolniških odsotnosti ...), nato pa poiščemo vzroke in sprejmemo ukrepe, kako jih bomo odpravili.

Kaj nam pomaga najeti športno dvorano, če na takšno aktivnost nihče ne želi priti, ker so odnosi znotraj podjetja porušeni. V tem primeru bo najverjetneje prvi ukrep vzpostaviti učinkovito komunikacijo, ki je pogoj za dobre medosebne odnose. Če smo ugotovili, da je vzrok prevelik stres na delovnem mestu, prav tako ne bo dovolj le delavnica na to temo, temveč bomo morali nekaj narediti na organizaciji dela, povečati usposobljenost zaposlenih, da bodo pri svojem delu učinkovitejši in bodo delo lažje opravljali. Ni je večje more, kot to, da moramo nekaj narediti, pa ne vemo kako. In ko delo ni narejeno se šef razburi, še pomisli pa ne, da morda oseba nima zamisli, kako nalogo narediti. In tako smo že pri začaranem krogu, ko je stres vedno večji, nezadovoljstvo šefa in zaposlenega prav tako, kar vpliva na delovno klimo celotnega tima in posledično tudi na njihovo učinkovitost. Kaj je tukaj dobrega za podjetje ali posameznika?

Veliko štejejo že najmanjše pozornosti, s katerimi dajemo ljudem vedeti, da nam je mar za njih. Včasih je potrebno dati le kakšno pobudo. »Pri nas imamo osebo, ki je promotorka pitja vode, sodelavke, ki imajo svoje vrtove, ob petkih prinesejo za malico svoje pridelane dobrote, organizirali smo predavanje o zdravi prehrani, kupili knjigo in jo dali v jedilnico. Spet druga oseba skrbi za športne aktivnosti. Tek ali pohod na bližnji hrib ne zahtevata finančnega angažiranja, ljudje pa se sprostijo, družijo in naredijo veliko dobrega zase. Najbolj družabni so skrbniki družabnih dogodkov. Tako dvakrat letno priredimo praznovanje rojstnih dni,« še dodaja Zvezdana Lubej. Vendar, najprej je potrebno poskrbeti za odnose, zato da imajo zaposleni sploh željo po druženju.

Seveda se bo promocija zdravja razlikovala tudi glede na branžo in naravo dela. V proizvodnih podjetjih je problematika običajno popolnoma drugačna, potrebno je najprej poskrbeti za osveščenost, omogočiti zdrave delovne pogoje, poskrbeti za varna delovna mesta ipd. V kolikor podjetje ponuja dnevne malice, se lahko na meni vključi tudi zdrav obrok ali možnost za pripravo svojega obroka, če ima delodajalec svoje zahteve za prehrano.

Nekatera podjetja so tudi tukaj zelo kreativna. »Navdušili so me v Atotechu, kjer imajo notranjo trim stezo s točkami, na katerih je potrebno narediti določene vaje. Najbolj je obiskana točka košarka, sledita ji točki dviganja uteži in raztegovanja na letveniku. Dvakrat na mesec zaposlenim omogočijo masažo. Z medicino dela pa 2-krat letno zaposlenim nudijo tudi kontrolo pritiska, holesterola in sladkorja v krvi.«

Kjer je volja, tam je pot. In res je tako, dobra volja veliko pomaga. Biti pa je mora dovolj na obe straneh, pri delodajalcih in posameznikih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri