25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Solarij - da ali ne?

30. 1. 2008

Približno 16 milijonom Nemcem pet ur sonca dnevno trenutno ne zadostuje, zato redno obiskujejo solarije, saj mehka toplota, lep ten in veliko svetlobe prav gotovo dobro denejo. Vendar v Nemčiji letno odkrijejo približno 160 tisoč novih primerov kožnega raka – tendenca je naraščajoča predvsem pri 30- in 40-letnikih – kar je tudi posledica prepogostih obiskov solarija in pomanjkljivega nadzora nad kakovostjo aparatur.

Razkrivamo vam, na kaj morate biti pri obisku solarija pozorni.

Meja za še zdravo sončenje je enkrat tedensko

Za kožo je lahko nevarnih že 50 sončenj. Če k temu prištejemo dni, ki jih v toplem letnem času preživimo na prostem, lahko pozimi obiščemo solarij le od 10- do 12-krat.

Pomembno: obiskujte le solarije, ki imajo certifikat kakovosti.

Pred obiskom solarija se odpovejte uporabi dezodorantov in kozmetike, da se tako izognete možnim alergijskim reakcijam. Če redno jemljete kakšna zdravila, se še pred obiskom solarija posvetujte z zdravnikom. Nekatere učinkovine namreč povečuje občutljivost za svetlobo.

Zaščita od glave do nog

V solariju vam ni treba uporabljati zaščitnih krem za sončenje, saj te namreč vsebujejo parfume in konzervanse, ki lahko povzročajo alergije. Veliko bolj smiselno je, da upoštevate svoj tip kože in temu prilagodite čas sončenja. Pred prvim obiskom solarija naj vam maksimalni čas sončenja glede na vaš tip kože izračuna osebje. Če tega ne storijo, je osebje nestrokovno, podjetju pa je vseeno, če koža njegovih strank utrpi kakršno koli škodo!

Izogibajte se samopostrežnim solarijem in tistim, ki delujejo na žetone. Ti se pregledujejo le ob-časno, tam ni strokovnega svetovanja in tudi za dobre higienske standarde ni poskrbljeno. V velikem loku se izognite tudi turbo solarijem. Ekstremno UVA-žarčenje vas sicer lepo obarva – se pa tudi vaša koža hitreje postara.

Ne sončite se v vsakem tipu solarija

Pomembno je, da ste pozorni na tip naprave! Nikoli se ne sončite v tipu, ki je višji, kot sta II ali III. Ti bodo vsaj preprečevali žarčenje UVBžarkov, ki zelo škodujejo vaši koži.

Od avgusta 2007 je moč žarčenja pri novih aparatih omejena na 0, 3 vata na kvadratni meter. Tipa IV in V žarčita še enkrat močneje kot opoldansko sonce v tropih in sta primerna le za terapije pri dermatologih – na primer za zdravljenje luskavice.

Ne le za kožo, solarij je lahko nevaren tudi za vaše oči. Če ne boste nosili posebnih očal, lahko tvegate motnost očesne leče. Že kratek nezaščiten pogled na uro lahko povzroči vnetje roženice.

Pomembna informacija: sonce vas lahko opeče tudi po večkratnem sončenju v solariju. UV-svetloba v solarijih je povsem drugačna od naravne. Koža s sončenjem v solariju še ne pridobi ustrezne zaščite pred soncem.

Za otroke je solarij vedno tabu

Ker so otroci in mladostniki veliko na svežem zraku, dobi njihova koža do 18. leta približno petino celotne sevalne obremenitve, kar je tudi dobro: UV-svetloba stimulira telo, da proizvede vitamin D3. Ta skrbi za čvrste kosti in zvišuje proizvodnjo belih krvnih telesc, ki poskrbijo za aktiviranje našega imunskega sistema. Poleg tega se poveča tudi produkcija hormonov, zaradi katerih se počutimo bolje.

Toda dodatni, umetni žarki lahko prav pri mladi, občutljivi koži povzročijo nepopravljivo škodo. V Španiji in Franciji je solarij mlajšim od 18 let celo prepovedan.

Koliko časa smete ostati v solariju?

TIP 1 (porcelanasta polt, rdeči do svetloblond lasje): Tako kot otroci naj bi se odpovedali obisku solarija.

TIP 2 (svetla polt, blond do svetlorjavi lasje): Prvi obisk največ šest minut, nikoli dlje kot 15 minut.

TIP 3 (rjava polt, svetlorjavi do rjavi lasje): Prvi obisk največ 8 minut, nikoli dlje kot 20 minut.

TIP 4 (temna polt, temnorjavi do črni lasje): Prvi obisk največ dest minut, nikoli dlje kot 30 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri