Sveže zelje - zaščitnik pred vrsto bolezni

12. 12. 2012
Deli
Sveže zelje - zaščitnik pred vrsto bolezni (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zimski čas ni le čas za snežne radosti, ampak tudi za prehlad ter padec odpornosti. Zelje zagotavlja, da telo dobi najkakovostnejše elemente, ki jih potrebuje za vzdrževanje biološkega ravnovesja v organizmu. Je dober obrambni zaščitnik pred vrsto bolezni.

Zelje je ena izmed najstarejših vrtnin na svetu in je še vedno zelo priljubljena pri pripravi dnevnih obrokov, saj vsebuje nizko hranilno vrednost. Je vir mnogih vitaminov, ki jih v teh hladnih dneh še posebej potrebujemo.

Vsebuje življenjsko pomembne sestavine, ki jih moramo dnevno vključevati v prehrano, saj jih naše telo ne proizvaja samo.

Pozitivni učinki, ki jih ima zelje na zdravje

Zelje pomirja, zmanjšuje stres, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo ter imunski sistem. Pomaga pri preprečevanju rakavih obolenj, pozitivno deluje na spolnost, pomaga pri nespečnosti in zmanjšuje raven holesterola v krvi. Vsebuje namreč kalij, železo, žveplo, baker, natrij, magnezij, vitamin C, vitamin B, provitamin A, vitamin K, vlaknine, folkrorno kislino ter tiamin.

Priporočljivo je uživanje čim več svežega zelja, saj je najbolj bogato z vitamini, pri kuhanju se jih nekaj izgubi.

Zelje lahko pripravimo na več načinov

Posebno v tem času je zelje zelo priljubljena hrana naših dnevnih obrokov. Za lahek hrustljavi obrok, malico ali večerjo, si lahko pripravimo solato iz svežega zelja. Pripravimo lahko tudi juho z zeljem, ki je zelo primerna za dieto ali kislo zelje, ki nam pomaga pri prebavi.

Pri nakupu zelja je potrebno izbirati čim bolj čvrste zeljne glave. Brez težav ga lahko imamo več kot teden dni v hladilniku. V kleti dobro stoji, če ga zavijemo v časopisni papir. Je poceni in ga lahko kupimo kjerkoli, zato si ga le privoščite.

Integrirano pridelano zelje

Seveda je pomembno tudi, da je zelje pridelano na naravi prijaznejši način. Integrirana pridelava zelenjave poteka v sodelovanju z naravo ter tako zmanjšuje negativne vplive škodljivih snovi na ljudi in na okolje.

Pri pridelavi integrirane zelenjave se uporabljajo le dovoljeni pripravki za varstvo rastlin, vzpodbuja se uporaba biotičnih pripravkov, veliko pozornosti se posveča ohranjanju in dvigovanju rodovitnosti tal. Pridelava poteka pod stalnim nadzorom pooblaščenih organizacij, ki tako zagotavljajo kakovost in varnost pridelane zelenjave.

Zelenjava iz integrirane pridelave zagotavlja kratko pot od njive do krožnika. Zaradi tega je zelenjava sveža, polnega okusa in vsebuje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov.

Integrirano pridelano zelenjavo prepoznamo po uradni oznaki za označevanje integrirane pridelave v Sloveniji.

Več na zelenjava-pikapolonica.si

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"