TAKO zmanjšate tveganje za nastanek raka debelega črevesa

TAKO zmanjšate tveganje za nastanek raka debelega črevesa (foto: Profimedia) Profimedia
17. 12. 2022

Kako lahko sami zmanjšate tveganje za nastanek raka debelega črevesa? 

Rak debelega črevesa je eno najpogostejših rakavih obolenj v razvitem svetu. Dejavnikov tveganja za nastanek te bolezni je več: genetika, starost, življenjski slog, druge črevesne bolezni... 

Na nekatere dejavnike tveganja nimamo vpliva, a vseeno lahko veliko naredimo sami. Preverite, kako lahko zmanjšate tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Uživajte več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov

Ustrezna prehrana je zelo povezana z zdravo prebavo in posledično manjšim tveganjem za rakava obolenja na prebavilih. Pomembno je, da uživate hrano, ki je bogata z vlakninami (sadje, zelenjave in polnovredna žita) ter močno omejite uživanje rdečega mesa, ki tveganje povečuje.

Poskrbite za aktiven življenjski slog

Izkazalo se je, da imajo ljudje s sedečim načinom življenja večjo možnost za nastanek raka debelega črevesa. Tudi, če imate sedečo službo, poskrbite za aktivne premore in gibanje v prostem času.

Bodite pozorni na svojo telesno težo

Tudi debelost povečuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa. Spremljajte svojo telesno težo in po potrebi shujšajte.

Opustite kajenje

Kajenje povečuje tveganje za praktično vsa rakava obolenja. Za celostno zdravje je izjemno pomembno, da opustite kajenje in se obenem izogibate tudi pasivnemu kajenju.

Bodite zmerni pri uživanju alkohola

Tudi (prekomerno) uživanje alkohola lahko ogroža zdravje vaših prebavil. Pri uživanju alkoholnih pijač torej bodite zmerni.

Poskrbite za redne preventivne preglede

S tem sicer ne preprečimo nastanka bolezni, a zgodnje odkrivanje lahko bistveno pripomore k učinkovitejšemu zdravljenju. Poskrbite torej, da se redno udeležujete preventivnih pregledov.

Pomembno je tudi, da ste tudi sami pozorni na zgodnje znake bolezni in v primeru kakršnih koli nenavadnih pojavov, (nenadno, nepojasnjeno zaprtje, kri v blatu ipd.) obiščete zdravnika.

Vir: n1info.hr