Terapije, ki zbujajo novo upanje

Terapije, ki zbujajo novo upanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 2. 2011

Medicina hitro napreduje. Bolezni, ob katerih so zdravniki še pred leti nemočno skomignili z rameni, so danes ozdravljive. Velik del napredka prinaša raziskovanje izvornih celic (v primeru mazil za rane, vnovične rasti las in zdravljenja raka ter aidsa).

Iz teh posebnih celic, ki se odvzamejo iz kostnega mozga, se lahko v našem telesu razvije prav vsaka celica. Veliko napredka pa je bilo doseženega tudi na drugih raziskovalnih področjih.

Akupunktura pozdravi napake vida

Pri razvojno pogojeni slabovidnosti danes ponekod že raje uporabijo iglice namesto prevez. Kitajski in ameriški znanstveniki so z akupunkturo dosegli precej boljše rezultate kot s standardno terapijo, pri kateri se šibkejše oko prelepi s prevezo.

Aspirin proti raku

75 miligramov acetilsalicilne kisline, ki bi jih jemali vsak dan več let skupaj, bi vas lahko zaščitilo pred rakom. Tak je vsaj rezultat osmih študij na 25 tisoč pacientih. Aspirin naj bi preprečeval tudi razvoj različnih vrst tumorjev.

Odprava bolečin z masažo

Pri bolečinah hrbta, napetostih, težavah s sklepi in težavnem celjenju ran lahko pomaga ritmična terapija matrix. Posebna masažna naprava z mehansko-magnetnimi tresljaji spodbudi celotno presnovo tkiva, vitalizira in tako razstruplja telo.

Drobcene kapsule premagajo možganski tumor

Nemškim znanstvenikom je uspelo spraviti zdravila proti raku direktno do možganskih tumorjev. Uporabili so drobcene kapsule, ki lahko premagajo krvno-možganske pregrade, najpomembnejši zaščitni mehanizem možganov. Zdravilo proti raku (mitoxantron) tako učinkuje veliko bolj načrtno in s tem tudi boljše.

Kožni rak se lahko tudi izsuši

Okrajšava PLX4032 pomeni velik napredek pri zdravljenju črnega kožnega raka (malignega melanoma). Substanca, ki jo šele preskušajo, poskrbi za krčenje tumorjev. Včasih celo popolnoma izginejo. Novo zdravilo poleg tega blaži tudi bolečine, kar poveča kakovost življenja.

Mačke predejo zelo zdravo

Mačke predejo na frekvenci, ki zdravi poškodovane kosti, mišice in kite – in to tudi pri ljudeh. Če doma nimate mačke, so strokovnjaki razvili posebno napravo z enako frekvenco, ki poleg tega sprošča napetosti in ščiti pred osteoporozo.

Rak na dojkah: obsevanje že med operacijo

Intrabeam se imenuje nov, precej prijaznejši postopek za zdravljenje raka na dojkah. Z njim obsevajo tkivo, na katerem je tumor – takoj po njegovi odstranitvi ali pa že med operacijo. Izboljša se uspešnost ozdravitve, ženskam pa tako prihrani kar velik del sicer nujnih obsevanj.

Gel, ki zaceli kosti in rane

Do zdaj je prof. Augstinus Bader (na fotografiji) z leipziške univerze nove celice vzgajal v bioreaktorju. Zdaj pa je razvil gel, ki spodbudi nastanek celic kar na samem telesu pacienta. Sestavljajo ga tako hormoni kot izvorne celice, ki se prefiltrirajo na primer iz krvi ali kostnega mozga bolnika. Nanesene so zunanje, kar spodbudi hitro regeneracijo tkiva.

Bliža se konec pleše na sencih

Veseli se lahko na milijone moških po vsem svetu. Znanstvenikom je iz izvornih celic uspelo vzgojiti lasni mešiček vključno z lasom. Mešiček je del kože na glavi, ki ustvari nov las. V prihodnje bodo lahko lasni mešiček vzgojili iz izvorne celice in ga presadili na plešasti predel glave in tako obnovili izgubljeno razkošje las.

Svetloba uniči bradavice in kožne tumorje

S fotodinamično terapijo se lahko uspešno zdravijo bradavice in tudi svetli kožni rak. Na obolelo kožo nanesejo posebno učinkovino, ki jo nato obsevajo s svetlobo. Ta kombinacija uniči rakave celice. Povsem nov je visokozmogljivi LED-zaslon, ki zdravnikom omogoča, da obsevajo še bolj natančno.

Možganski spodbujevalnik za epileptike

V Tübingenu so prvi v Evropi nedavno uvedli prvi možganski spodbujevalnik proti epilepsiji. Tanke žičke, ki so povezane s stimulatorjem, spodbujajo določene predele možganov. To prepreči napade krčev. Ta tehnika je primerna za paciente, ki ne prenašajo dobro zdravil.

Do zmage proti kariesu

Nizozemski raziskovalci so blizu odkritju zdravila za karies. Razvozlali so namreč strukturo encima, ki ga potrebujejo bakterije, da se prilepijo na sklenino. Ko bomo lahko zavrli ta encim, bo tudi konec težav z zobnimi oblogami in kariesom.